Pénz- és tőkepiac

Olasz anarchisták akarták felrobbantani a Deutsche Bank vezérét

Egy baloldali anarchista csoport vállalta a felelősséget a Deutsche Bank vezérének, Josef Ackermannak szánt levélbomba elküldéséért.

A nyomok biztosítása során felfedeztek egy kézírásos olasz nyelvű üzenetet, amely a "FAI - Federazione Anarchica Informale" nevű szervezettől származik – közölte a hesseni tartományi bűnügyi hivatal és a frankfurti államügyészség. A "FAI" baloldali anarchista terrorszervezet. "Ezt komolyan vesszük" - jelentette ki Doris Möller-Scheu főügyész a DPA-nak nyilatkozva. 

A csoport a múltban többször vállalata a felelősséget azokért a merényletekért, amelyeket állami szervezetek ellen követtek el Európában, főként Olaszországban. Az üzenetben, amelyben a felelősséget vállalta, a csoport figyelmeztetett három robbantásra, amelyeket többek között bankok és bankárok ellen követ el a csoport. A német nyomozók ezért abból indulnak ki, hogy még két további levélbombát küldtek el a terroristák.

A Deutsche Bank az esetre reagálva valamennyi telephelyén tájékoztatta a munkatársait és fokozta a biztonsági intézkedéseket. New Yorkban a hitelintézet ottani telephelyén 10 ezer rendőrt helyeztek készültségbe.

A FAI már 2003-ban merényletet kísérelt meg az EKB elnöke ellen, a szervezetnek tudják be az úgy nevezett Mikulás hadműveletet is, amelynek során az EU korábbi elnökét, Romano Prodit próbáltak levélbombával támadni. Idén márciusban a FAI egy rendkívül erősen őrzött börtönben is be tudta juttatni levélbombáját.

Deutsche Bank EKB levélbomba ackermann robbantás
Kapcsolódó cikkek