Pénz- és tőkepiac

Mi baja van a hitelminősítőknek az osztrák bankokkal?

A külföldi hitelminősítők szerint az osztrák bankok kockázatot jelentenek az állam pénzügyei számára. Ez az értékelés azonban értetlenséget kel Ausztriában.

A Die Presse szerint a Standard and Poor’s-hoz hasonlóan a Moody’s is az osztrák bankok kelet-európai üzleteit tartja veszélynek az osztrák állam finanszírozása szempontjából. A régióban működő bankok helyzete Ausztria hitelképességét veszélyeztetheti - vélik.

Maria Fekter pénzügyminiszter szerint eddig még egyetlen osztrák bank sem kért állami segítséget. Hasonlóképpen nyilatkozott Bernhard Felderer, az Institut für Höhere Studien intézet főnöke. Szerinte itt "bizonyos félreértésről" van szó, az osztrák bankok ugyanis jól be vannak biztosítva. Az osztrák nemzeti bank nemrég egész sor intézkedést jelentett be, hogy megfékezze a bankok kockázatait Kelet-Európában. Így a pénzintézeteknek a jövőben Kelet-Európában 100 euró betétenként legfeljebb 110 eurót szabad kiadniuk új hitelek formájában. Mindenesetre erről döntés még nem született. Ewald Nowotny, a jegybank elnöke szerint a tervet még a folyó év első negyedében valóra kell váltani.

Az tény, hogy Ausztria piacvezető a régióban. Az osztrák pénzintézetek hitelek nyújtásával kapcsolatos kinnlevőségeinek összege 225 milliárd euró. Ebben nem szerepel a Bank Austria, amely az UniCredit leányvállalata. Ha ezt a számadatot is figyelembe vesszük, akkor a kockázat összege meghaladja a 300 milliárd eurót, vagyis az osztrák gazdaság teljesítményének akár 100 százalékát. A hitelminősítők attól tartanak, hogy a gazdasági helyzet romlása esetén ennek a hitelek j órésze behajthatatlanná válik és az osztrák bankoknak állami segítségre lenne szükségük.

 

kockázat hitelminősítő maria fekter osztrák bank Ausztria
Kapcsolódó cikkek