Pénz- és tőkepiac

Olajba mártott kard: ha Irán után Izrael is lép…

A nukleáris programjaikat titokban tartó államok közül Irán egy olyan eszközzel is rendelkezik, mely hatásosabb fegyvernek bizonyulhat, ez pedig nem más, mint az olaj. Ebben az igen kockázatos játékban mindkét fél hatalmas árat fizethet annak érdekében, hogy megkapja azt, amit követel – írja az FXPro.

Amerika már egy ideje olaj-, és pénzügyi vonatkozású szankciókkal sújtja az országot, az EU olaj-embargója pedig júniusban fogja majd igazán éreztetni hatását. Irán közben azzal fenyegetőzik, hogy már ezt megelőzően beszünteti hat európai országba irányuló olajszállítását. Az EU azért vár hat hónapot az embargóval, hogy többek között Görögország, Spanyolország és Olaszország még időben új beszállítót találjon. Ezek a szankciók, illetve az olajszállítás beszüntetése mindkét fél számára hatalmas áldozatokat fog követelni.

A feszültség napról napra nő és az idegesség már a piacokon is érezhető. A brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 120 dollárra drágult, és várhatóan tovább fog emelkedni, amennyiben elharapódzik a helyzet. Ha Izrael megtámadja Irán nukleáris létesítményeit, és az utóbbi is beváltja fenyegetését és lezárja a Hormuzi-szorost, akkor majdnem biztosak lehetünk abban, hogy az olaj ára áttöri a korábbi 147 dolláros rekordot. Ez pusztító hatással lenne a világgazdaságra, és ezzel Irán is tisztában van.

Ha a világ negyedik legnagyobb olajexportőrét kizárják a piacról, akkor a sarat az OPEC államoknak kell majd elvinniük, ami az ellátás és az árstabilitás fenntartását illeti. Szaúd-Arábia, Irán másik nagy ellensége már ígéretet is tett rá, hogy pótolni fogja a kiesést. A vásárlók sora már Rijádba és más golf-államokba zarándokolt, hogy megtárgyalják az új szállítási feltételeket.

Jelenleg alig van enyhítő tényező, mely fékezné az olajra nehezedő árnyomást. A líbiai olajszállítás a vártnál gyorsabban kapcsolódott vissza az ellátási láncba, Kína gazdasági növekedése – ennél fogva olajkereslete – is lassulni látszik, míg több euró-állam is már a határán imbolyog. Ezek a tényezők azonban még együttesen sem tudják ellensúlyozni a várható árnövekedést, amennyiben a világ olajtermelésének 20 százaléka nem tud kijutni az öbölből. Ha Irán beváltja fenyegetését és lezárja a Hormuzi-szorost, akkor a térségbeli termelők tartályhajóinak biztosítási költsége is az egekbe szökhet, a környék elkerüléséhez pedig nagyobb utat kell majd megtennie az olajnak a piacra jutáshoz, és természetesen az újabb közel-keleti konfliktustól való félelem is tovább növeli az árat.

Egyelőre azonban sem Kína, sem Japán, de India és Dél-Korea sem hajlandó beszállni az USA és az EU által kezdeményezett olaj szankcióba. Sőt, az előbbiek akár növelhetik is a felvásárlást, tekintve, hogy Irán az olajár leszállítására fog kényszerülni, vagy akár cserekereskedelemre, olyan nyersanyagokkal, melyekhez az ország nehezen tud hozzájutni, a kereskedelmi finanszírozást sújtó amerikai intézkedések miatt.

Amerika és az EU ettől függetlenül szilárdan kiállnak a szankciók mellett, az olajárra és az ellátásra gyakorolt kedvezőtlen hatások ellenére is. Irán pedig tapodtat sem enged, ami nukleáris programjának nyilvánosságra hozását illeti, még ha ez gazdaságának és valutájának is beláthatatlan károkat okoz. A szembenálló felek látszólag az olajat választották fegyverként, így a konfliktusnak egyelőre nem is lehet nagyobb a tétje.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Izrael OPEC olajembargó hormuzi-szoros olaj Irán FxPro
Kapcsolódó cikkek