BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakértői csapat vizsgálja a bankreform terveket az EU-ban

Szakértői csoport vizsgálja, hogy a befektetési tevékenység és a lakossági szolgáltatások különválasztása javíthatja-e a bankágazat stabilitását az EU-ban - írja a Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Michel Barnier, az EU belpiaci biztosa szerdán nyolc szakembert nevezett ki, akik Erkki Liikanen finn jegybankelnök vezetésével kezdik majd el a munkát. Az lesz a feladatuk, hogy megvizsgálják a bankágazat reformigényét, és konkrét javaslatokat tegyenek az idén szeptemberig várt jelentésükben. A szakértői csoport tagjai közé tartozik Jan Pieter Krahnen német bankprofesszor, Louis Gallois, az EADS főnöke, valamint Alessandro Profumo, az Unicredit egykori elnöke.

A svájci lap emlékeztet arra, hogy a Lehman Brothers amerikai befektetési bank 2008-ban történt összeomlása után a nemzetközi felügyelő hatóságok már szigorították a bankok számára a tőkeelőírásokat és megnyesték a bónusz-kifizetésekkel kapcsolatos vadhajtásokat. Az adósságválság során azonban a szektorban további gyenge pontok váltak világossá. Ezért a felügyeleti hatóságok tovább szigorítottak. Az újonnan létrehozott szakértői csoporttal az Európai Bizottság most azt akarja megállapíttatni, vajon szükségesek-e további törvénymódosítások.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.