Pénz- és tőkepiac

Az autósok nem sok jóra számíthatnak, de spekulálni lehet

A nemzetközi helyzet fokozódik, az USA-ban rekordot készül dönteni a benzin ára, a jótékonykodásáról ismert milliárdos, Warren Buffett pedig azt tanácsolja, stabil cégek alulteljesítő részvényeibe érdemes pénzt fektetni.

Warren Buffett olyan részvényeket vásárol, amelyek éppen alulteljesítenek, miközben a cég működése továbbra is erőteljesen pörög – idézi a Saxo Bank a milliárdos üzletembert. Számára ez az „érték keresése”, mint amikor valaki házat épít, és a tégla ára építkezés közben napról-napra csökken, ám a ház mégis tartja az értékét. A részvényárfolyam leértékelődése fantasztikus lehetőség annak, aki olyan boltot akar csinálni, amelyből aztán még nagyobb üzlet kerekedik – száll szembe Buffett az árfolyam felértékelődésére utazó és a piac mindenhatóságát hirdető befektetőkkel.

Buffett személyes véleménye szerint az olcsó jobb, mint a drága, nem szabad automatikusan egyenlőségjelet tenni a drága részvény és a minőség közé – tanácsolja. Buffett további meglátásait a Berkshire Hathaway részvényeseknek címzett levelében közli, melyet ide kattintva olvashatja el angol nyelven.

A lakosság szempontjából a részvényáraknál jóval követlenebb hatása van az olaj árának, ami ugyancsak nem túl rózsás. Olyannyira nem, hogy a nyersolajban érdekelt kereskedők a 2011. február óta legerősebb havi teljesítmény után a nyereség elkönyvelésével foglalatoskodnak. A kínálati zavaroktól való félelem, a feltörekvő gazdaságok töretlenül erős kereslete és nem is kis mértékben a pénzügyi spekuláció folytán egy hordó Brent nyersolaj ára már néhány hete 120 dollár fölött vert tanyát – Írja Ole Hansen, a Saxo Bank stratégája.

A kínálat miatti rettegés Iránból indult, amikor is bejelentés, majd később cáfolat érkezett arról, hogy Szaúd-Arábiában felrobbant egy távvezeték. Az árfolyam erre 5 százalékkal ugrott meg, a 2008 augusztusa óta mért legmagasabb szinten tetőzött. Ha a hírt Irán szándékosan dobta be annak érdekében, hogy a kieső exportbevételét a magasabb árfolyam révén kompenzálja, akkor a manőver kezdetben sikeresnek bizonyult, és kihasználta a piac ideges reakcióját.

Az új csúcs előtt a nyereséget azért is realizálták a befektetők, mert a még magasabb olajár témája egyre nagyobb figyelmet követel. Az USA politikusai egyre-másra a stratégiai készletek felszabadítását emlegetik, mivel a benzin ára december közepe óta 16,5 százalékkal ugrott meg. Jelenleg egy gallon benzin átlagosan 3,75 dollárba kerül, ami az évnek ebben a szakaszában a nyilvántartások szerint rekordot jelent, és mivel márciusban és áprilisban az Egyesült Államok átáll a drágább nyári keverékekre, az autósok a nyáron, pont az elnökválasztási kampány nyitánya idején akár rekord árakkal is szembesülhetnek.

Ole Hansen szerint a személyi bankárok tovább növelték a Brent és a WTI nyersolajban elfoglalt spekulatív long pozíciókat, és ezzel tovább nőtt egy erőteljes korrekció kockázata. Azonban mielőtt erre sor kerül, módosulnia kell az iráni helyzettel járó kockázatról kialakult véleménynek – véli a Saxo Bank stratégája, és hozzáteszi: a befektetőket valószínűleg nem ingatná meg, és kitettségükön sem változtatnának, ha egy korrekció után az ár 119 dolláron állapodna meg, a mélyebb gödör azonban megfutamítaná őket.

részvény olajár részvényvásárlás long pozíció Saxo Bank Buffett
Kapcsolódó cikkek