Pénz- és tőkepiac

Érkezik Emir, a bankok bukhatják profitjuk harmadát

A bankok világszerte a jövedelmük egyharmadát a derivatívákkal folytatott kereskedelemből szerzik. Ám az Európai Unió most szigorításra készül, ezért a szakértők azzal számolnak, hogy a bankok nyeresége akár 40 százalékkal is csökkenhet - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A lap szerint az azt tervezi, hogy szigorúbb szabályozásnak veti alá a derivatívák piacait, ami a szakértők becslése szerint sokba kerül majd a pénzintézeteknek. "Az új előírások miatt a bankok előreláthatólag 35-40 százalékkal kevesebbet keresnek majd a standard, tőzsdén kívüli derivatíva-kereskedelemmel" - hangoztatta Daniel Kapffer, az Accenture banki szakértője.

A derivatívák olyan kontraktusok, amelyekkel a bankok szerződéses partnerei lefedezik a kamat-, hitel- vagy valutakockázatokat. A pénzintézetek ezeket a pénzügyi instrumentumokat egymás között kezelik, mégpedig egy eddig szinte szabályozatlan piacon. A szektor eddig igen nyereségesnek bizonyult a pénzügyi ágazat számára.  A Citigroup számításai szerint a tőzsdén kívüli derivatíva-kereskedelemből származó bevétel globálisan és évente 55 milliárd dollár, ami összességében egyharmada a banki nyereségeknek. A derivatívák teljes piacának értéke legutóbb 708 000 milliárd dollár volt.

Az EU most arra akarja rákényszeríteni a pénzintézeteket, hogy a standard derivatíváikat a jövőben központosítva kezelnék, a bankok közvetlenül nem vehetnének részt a folyamatban. A tervek szerint az ezen papírokkal folytatott kereskedelembe 2013-tól be kell kapcsolni a börzéket vagy a börzékhez közeli platformokat. Az érintett tőzsdék felügyelnél a tranzakciók teljesítését, a bankoknak pedig tőzsdei illetéket és biztosítékokat kellene fizetniük.

A megfelelő rendeletet - a European Market Infrastructure Regulation (Emir) - az Európai Parlament még a héten jóváhagyhatja. Az Accenture számításai szerint pusztán a szabályozás technikai megvalósítása 80 millió eurós költséggel járna.

 

 

 

EMIR Bank szabályozás derivatív EU költség
Kapcsolódó cikkek