Pénz- és tőkepiac

Hogy hasított az arany? - Friss adatok az Arany Világtanácstól

Az Arany Világtanács legfrissebb negyedéves értékelő elemzése számba veszi az arany piacára legutóbb hatást gyakorló tényezőket, amelyek együttesen a volatilitás egyértelmű növekedését eredményezték. Ennek ellenére a sárga nemesfém pozitív teljesítménnyel zárta az idei első negyedévet – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A World Gold Council szerint az aranyárfolyam alakulását az év első három hónapjában leginkább az USA gazdasági teljesítményében érzékelhető javulás, a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek, az Európai Központi Bank hitelezési tevékenységének bővítése, valamint az európai adósságkezelésnek a jövőben várható hatásfoka határozta meg.

A sárga nemesfém a legfontosabb valutákban kivétel nélkül erősödni tudott. Dollárban számolva az előző negyedév záróárához képest 8,6 százalékos is volt a növekedés az aktuális negyedév folyamán a londoni árfixing szerint. Ez csaknem a kétszerese az utóbbi tíz év átlagának, igaz a periódus átlagát tekintve mindössze 0,2 százalékos volt a növekedés 2011 utolsó negyedéhez képest.

A kockázatkerülő befektetői magatartásban észlelt változások különösen rányomták a bélyegüket a piacok alakulására. Az Egyesült Államok gazdaságának fokozatos magára találása és a reálkamatok normalizálódása sokak szemében rontja az arany kilátásait. Ennek kapcsán az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy egy kevésbé USA központú világban az amerikai reálkamatok jelentősége az aranyár számára meglehetősen megváltozott a két vagy három évtizeddel ezelőtti időkhöz képest. Akkor főként az USA-ból és Európából érkezett koncentráltan a kereslet zöme. Jelenleg azonban az arany iránti kereslet szétszóródva mutatkozik meg a világban, nagyobb hangsúlyt helyezve olyan országokra, mint amilyen India és Kína, de még sokan mások.

Ugyanakkor éppen India és Kína okozták a piac megfigyelőinél a legtöbb fejtörést az év első három hónapjában. Egyrészt azzal, hogy India aranykereslete a gyengélkedő rúpiának és a drágulást okozó adóterheknek köszönhetően a becslések szerint valamelyest visszaeshetett. Másrészt pedig a kínai konjunktúra körüli aggodalmak keltettek némi zavart.

A legszembetűnőbb jelenségek egyikeként azt emeli ki a tanulmány, hogy az aranyár erős ingadozása az árfolyam emelkedő tendenciájával járt együtt, ami éles ellentét jelent az egyéb nyersanyagok negatív árfolyam-következményekkel járó volatilitásával szemben. Egy másik említésre méltó megállapítás, hogy annak dacára, hogy az arany jegyzése átmenetileg képes együttmozogni a kockázatosabb befektetési eszközökkel, a nemesfém hosszútávú korrelációja a részvénypiacokkal változatlanul elenyésző.

arany kereslet Arany Világtanács részvénypiac árfolyam
Kapcsolódó cikkek