Pénz- és tőkepiac

Pánikra semmi ok: Jól fogyott a magyar adósság

Több mint kétszeres lefedettség mellett bocsátott ki a terv felett 3 hónapos kincstárjegyeket az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK).

Az elsődleges forgalmazók 114,76 milliárd forintnyi adósságpapírra jelentkeztek be, amely 2,28-szoros túljegyzésnek felel meg az eredeti, 50 milliárd forintos kibocsátási tervhez képest. A jelentős keresletre való tekintettel a kibocsátó 5 milliárddal több kincstárjegyet bocsátott ki.

A megemelt kibocsátási szint mellett is szűk tartományban maradt az átlagos és a maximális hozam közötti különbség, amely szintén segíthette az értékesítés megemelését.

A minimális hozam 7,2, a maximális 7,29, míg az átlagos hozamszint 7,26 százalékon alakult. Az átlagos hozam 9 bázisponttal mérséklődött a hétfői, másodlagos piacon kialakult referenciahozamhoz viszonyítva, ugyanakkor nem változott a múlt heti kibocsátáshoz képest.

Tegnap az ÁKK 50 milliárd forintnyi likviditási, 6 hetes kincstárjegy értékesítését tervezte, azonban az elsődleges forgalmazók mindössze 38 milliárdnyi ajánlatot tettek. Az adósságkezelő így csupán 30 milliárdnyi papírt tudott eladni, vagyis jóval a terv alatt alakult a kibocsátás.

hozam kincstárjegy aukció lefedettség ÁKK
Kapcsolódó cikkek