Pénz- és tőkepiac

Senkinek sem kellenek az átlátható jelzáloghitelek?

Nagyon csekély az érdeklődés a lakossági jelzáloghitelek kamatozásának átláthatóbbá tétele iránt. A banki szakértők szerint ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az adósoknak kevesebbet kell fizetniük a referenciakamathoz kötött, vagy évekre előre rögzített kamatok alkalmazásánál.

Eddig öt ügyfelünk kért tájékoztatást lakossági jelzáloghitelének átalakításáról – ­mondta lapunknak Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezetője. Szerinte a csekély érdeklődést az magyarázhatja, hogy a módosítással a kamatcsökkentés lehetőségét szinte teljesen kizárnák, közben a kamatemelés nagyobb kockázatát vállalnák a jelenlegi árazáshoz képest.

Egyetlen ügyfél sem érdeklődött a Sopron Banknál a lakossági jelzáloghitelek alakítása iránt – tájékoztatta a Világgazdaságot Ács Tímea, a hitelintézet ügyvezető igazgatója. Mivel a hitelek árazását már a jogszabály hatályba lépése előtt is referencia kamathoz kötött kamatozással, vagy a teljes futamidőre fix kamatozással adták, ezért nem számítanak kiugró érdeklődésre. A bank mintegy hatezer lakossági jelzáloghiteleinek értéke 48,5 milliárd forint.

Mindössze néhány tucatnyian érdeklődtek a lakos­sági jelzáloghitelek átalakítása iránt, arra irányuló kérelmet pedig még nem nyújtottak be hozzájuk – közölte lapunkkal az Erste Bank. Később is minimális érdeklődésre számítanak, mert szerintük az ügyfeleknek mindegy, referencia kamathoz árazott a vagy sem. A kamat mindkét esetben a referenciakamatot követi, csak az egyik esetben kevésbé átlátható módon. A banknál arra számítanak, hogy 142 ezer darab, ezer milliárd forint összegű lakossági jelzáloghitelük egy százalékánál kérik majd az átalakítást.

Egyelőre csak néhány ügyfél érdeklődött a témával kapcsolatban a Budapest Banknál és szerződésmódosítást még egyikük sem kért. Szerintük a váltás nem biztos, hogy kedvező az adósoknak, ezért a továbbiakban sem számítanak nagy érdeklődésre. Számításaik szerint a portfolió mindössze 1–2 százalékánál kérik majd hitel átalakítását augusztus végéig.

Minimális érdeklődést tapasztaltak a lakossági jelzáloghitelek átalakítása iránt az UniCredit Banknál is, és egyetlen ilyen kérelem sem érkezett hozzájuk. Az érdeklődések és kérelmek számának érdemi növekedésére a jövőben sem számítanak. A hitelintézetnél tavaly szeptemberben vezette be az egy évnél hosszabb kamatperiódusú jelzáloghiteleit, és azok most is 1, 3, 5 és 10 éves kamatperiódussal igényelhetők. Azok az ügyfeleik, akiknek fontos a törlesztőrészletek tervezhetősége, azóta kérhették az akár 10 éves kamatperió­dust is.

A Raiffeisen Banknál még nincs lehetőség a meglévő hitelek átalakítására. A módosításra augusztus végéig kell alkalmat adniuk. A hitelintézetnél nincs jelentős érdeklődés és kérelmet sem adtak be hozzájuk. Tapasztalataik szerint az árfolyamgát jobban érdekli az ügyfeleket. A referenciakamatú hitelre történő átállás a szerződés alaposabb átolvasását, és egyéni mérlegelést igényel, és nem biztos, hogy minden esetben megéri váltani. A bank várakozásai szerint nehéz megjósolni, hogy a lakossági jelzáloghitelek hányadrészének átalakítását kérik. Az ugyanis szerintük erősen függ a kamatszintek jövőbeni alakulásától is. Tömeges igényre azonban semmi esetre sem számítanak.

Mérsékelt érdeklődést tapasztaltak az OTP Banknál is. A hitelintézet már 2009. december közepe óta új piaci kamatozású ingatlanhiteleinél kizárólag referenciakamathoz kötött árazást alkalmaz, ahol az ügyleti kamat forinthiteleknél a 3 havi Bubor, euróhiteleknél a 3 havi Euriborhoz kötött. A bank a tavaly december 10-e óta befogadott hitelkérelmeknél alkalmazza a 3 havi kamatperiódust.

Az MKB Banknál is szerény érdeklődést tapasztaltak a hitelek átalakítása iránt. A benyújtott kérelmek száma minimális. A hitelintézet 2009 novembere óta kínál referenciahozamhoz kötött forint alapú hiteleket. Szerintük az átlátható árazás nem feltétlenül eredményezi a hiteldíj, illetve törlesztőrészlet csökkenését, csupán a kamatozás módját változtatja meg. Várakozásaik szerint elsősorban azok ügyfelek fognak élni a lehetőséggel, akik ügyleti kamata a módosítás eredményeképpen esetleg csökken, vagy azok, akik számára fontos, hogy a kölcsönük kamatlába egy a banktól független referenciaértékhez ­kötődjön.

Átláthatóbb szabályok

Áprilistól a bankoknak az új lakossági jelzáloghitelek kamatát vagy referencia kamatlábhoz kell kötniük, vagy fix kamatozást kell alkalmazniuk 3, 5 vagy 10 éven keresztül. A referenciakamaton felül fizetendő kamatrészt a bank az ügyfél számára kedvezőtlenül csak akkor módosíthatja, ha az adós egyhavi törlesztőrészlettel 45 napot meghaladó fizetési késedelembe esik, vagy a fedezetül szolgáló ingatlanra kötött vagyonbiztosítást legalább két hónapon keresztül nem fizeti. Az új szabályok az ügyfél kérésére lehetőséget adnak a hitelszerződés módosítására, újrakötésére vagy kiváltására, ha 2012 áprilisát követően a futamidőből még több mint 1 év van hátra.


kamatozás átalakítás jelzáloghitel kamat
Kapcsolódó cikkek