Pénz- és tőkepiac

A bank tévedett, mégis az ügyfél fizet

Bankjának hibája tizenöt órára multimilliomossá tette a Németország Hessen tartománya Friedberg városában élő 50 éves Michael H..-t, a bank ügyfelét. Ugyanis a pénzintézet tévedésből 200 millió eurót utalt bankszámlájára.

A Bild-Zeitung szerint 2011. április 14-én Michael H. interneten 20 ezer euró értékben részvényeket adott el. Amikor este a Comdirect Internet-Banknál ellenőrizte a letéti számláját, azt fedezte fel, hogy a bank 200 millió eurót írt jóvá a számára. Az ügyfél felhívta a bankot, de senkit sem ért el. Tizenöt órával később a Comdirect észrevette a hibát és visszavette az összeget.

Péntek lévén a pénz csak hétfőn érkezett meg a Comdirecthez, a késedelem miatt a cég csaknem 12 ezer eurót vont le Michael H. letéti számlájáról. Az ok: a Comdirect három napon át nem tudott a pénzével rendelkezni, ezért merült fel a 14,23 százalékos kamat. Az ügyfél panaszt tett, és a tartományi bíróság a javára döntött, kimondva, hogy a bank nem tudta kellő mértékben bizonyítani, hogy kára keletkezett. A 12 ezer eurós kamatot azonban még nem kaphatja vissza az ügyfél, mert a Comdirect megfellebbezte a döntést.

tévedés átutalás Bank 200 millió euró comdirect
Kapcsolódó cikkek