Pénz- és tőkepiac

Banktitok: Ausztria felháborodott és keresztbe tett az EU-nak

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bírálta Ausztriát és Luxemburgot amiatt, hogy továbbra is "blokád alatt tartják" a tárgyalásokat Svájccal és négy másik állammal az EU kamatadózásra vonatkozó irányelvei terén.

Barroso Brüsszelben kijelentette: sajnálja, hogy az EU pénzügyminiszteri tanácsában két tagállam megismételte a vétóját a harmadik országgal való tárgyalások ügyében. "Eurómilliárdokról van szó, amelyek az EU-hoz folyhatnának be, feltéve, hogy rendelkezésre áll a tárgyalási mandátum.

Az Európai Bizottság szintén frusztrált a helyzet miatt. Algirdas Semeta adóügyi biztos szóvivője Brüsszelben kijelentette, a két állam által alkalmazott tárgyalási blokád "abszolúte igazolhatatlan." "Ily módon még a szondázásra sincs lehetőség" harmadik államokkal kapcsolatban ezen a téren.

A Die Presse szerint Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter a pénzügyminiszteri tanácsban szerdán ismételten megakadályozta, hogy az EU-ban megegyezésre jussanak a kamatadózási irányelvet illetően. Fekter mindenekelőtt a banktitokra hivatkozva akadályozta meg a döntést.

"A Bizottság csak arra törekedett, hogy kiszedje belőlünk a banktitkokat" - hangoztatta az osztrák pénzügyminiszter felháborodva az EU pénzügyminiszteri tanácsának ülése után. Fekter határozottan visszautasította, hogy Ausztria áttérjen a határokon átnyúló automatikus adatcserére a pénzügyi tranzakciók terén. Mint mondta, a terv ellentétes az osztrák hagyományokkal és ezért nem fogja megengedni, hogy bevezessék.

 

banktitok Barroso semeta maria fekter Ausztria
Kapcsolódó cikkek