Pénz- és tőkepiac

Betonbiztos kártyacégek

A Visa és a MasterCard - a két legnagyobb kártyaszolgáltató - jobb kockázattal szűrt megtérülést produkált az elmúlt egy évben, mint 81, tőzsdére bevezetett amerikai pénzügyi szolgáltató, miután sokat profitáltak az elektronikus fizetési tranzakciók elterjedéséből - állapítja meg a Bloomberg hírügynökség által közzétett elemzés.

 A két szolgáltató tagja az S&P 500 70 szereplőt magába foglaló Information Technology Indexének is, ahol pedig - közvetlenül az Apple után - a második, illetve harmadik helyet foglalják el a jövedelmezőség stabilitását bemutatni hivatott rangsorban.

A két nemzetközi kártyaszolgáltató egyaránt megduplázta a jövedelmezőségét az elmúlt hat év alatt annak köszönhetően, hogy a fogyasztók figyelme egyre inkább az elektronikus tranzakciók felé fordult a készpénz rovására - mutattak rá a hírügynökségnek nyilatkozó elemzők. Emellett - tették hozzá - nagy előnyük más pénzügyi szolgáltatókkal szemben, hogy nem hiteleznek, vagyis nem érinti hátrányosan profitjukat a rekord alacsony kamatszint és az egyre szigorúbb előíráshalmaz, amellyel a bankoknak és biztosítóknak küzdeniük kell.


"Nagyon szofisztikált vámszedésről van ezeknél a társaságoknál szó" - vélekedett Darrin Peller, a Barclays Plc. elemzője. Hozzátette: ahogy a kártyás költések növekednek, ezek a társaságok - a már kiépített és működő hálózat révén - minden egyes új szolgáltatással nagy profitra tudnak szert tenni, amely igen jó jövedelmezőséget eredményez.

További részletek a mai Világgazdaságban

MasterCard hitelkártya kártyatársaság Visa bankkártya
Kapcsolódó cikkek