Pénz- és tőkepiac

Zuhantak a részvények, bajban a spanyolok

A Spanyolország pénzügyi helyzete miatt támadt aggodalmak a részvények jegyzésének zuhanását idézték elő szerdán szerte Európában és az Egyesült Államokban. Csütörtökön már némi fellélegzés figyelhető meg, ugyanakkor a befektetői hangulat továbbra is törékeny.

A befektetők biztos menedékbe vitték a pénzüket, köztük amerikai és német államkötvényekbe - jelenti a BBC News. Ugyanakkor a Spanyolország részére nyújtandó hitelek költsége emelkedett, mert a befektetők aggódnak a költségvetés hiánya miatt.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy Spanyolország külön időt kaphat arra, hogy teljesíthesse az EU által megszabott hiánycélt. Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági biztosa kijelentette: "Készek vagyunk egy évvel, 2014-ig meghosszabbítani a határidőt a túlzott deficit korrigálására" mindaddig, amíg Spanyolország meg nem fékezi a deficiteket az önkormányzati régiókban, és elő nem terjeszt egy kétéves költségvetést.

Jelezte, hogy az EU alaposabb értékeléssel áll majd elő a következő hetekben. A Spanyolország pénzügyi helyzete miatt támadt aggodalmak t a tízéves államkötvények kamatát 6,7 százalékra nyomták fel. Ugyanakkor a tízéves amerikai kincstárjegyek hozama rekord alacsony szintre, 1,64 százalékra, a tízéves német államkötvények hozama pedig 1,283 százalékra süllyedt.

Az EU szabálya szerint Spanyolországnak a költségvetési hiányt 2013-ra a 8,9 százalékáról 3 százalékra kell lecsökkentenie.

Spanyolország EU eurózóna aggodalmak
Kapcsolódó cikkek