„További kínai cégek telepedhetnek meg Magyarországon, amelyek a már itt lévőkön kívül szintén részesedhetnek abból az egymilliárd eurós hitelkeretből, amelyet a májusi magyar-kínai megállapodás alapján a Kínai Fejlesztési Bank nyújt az MFB Zrt-nek” – válaszolt a Világgazdaságnak Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója.

Konkrét társaságokat, illetve általuk képviselt ágazatokat egyelőre nem kívánt megjelölni, de emlékeztetett, hogy a kínaiak terjeszkedési törekvéseiben – például az infrastruktúra terén – a térségi szintű projektek érhetik el a méretgazdaságosság határát.

A bank tavaly -38,6 milliárd forinti (magyar számviteli szabályok szerinti) mérleg szerinti eredményt ért el. A nagy veszteséget magyarázata szerint az okozta, hogy igen rossz, nagy kockázatokat rejtő hitelportfoliót örökölt meg. E kockázatok miatt 2011-ben jelentős értékvesztést szenvedett el a bank, amelynek tetemes céltartalékok képzése mellett jelentős tartalékolásra kényszerült. Ám megindult a rossz hitelek újratárgyalása, egyesek pedig kikerültek a portfolióból. Az ezzel kapcsolatos munka az idén folytatódik.

„A 2010 óta kötött hitelszerződések közül csak egy vált utóbb kockázatossá” – válaszolt lapunknak az elnök-vezérigazgató, nem értve egyet azzal az aggállyal, hogy a Közgépnek adott nagysága túl nagy kockázatot rejtene. Mint hangsúlyozta, az MFB a Közgépnek hitel- és hitelgarancia keretet együtt nyújtott az MFB, amelynek a harmada sincs kihasználva. Az MFB a pénz odaítélésekor egyébként is a kérelmező munkavégzését és teljesítő-képességét vizsgálja, amivel nem volt gond a Közgép esetében sem, sőt: a társaságnak olyan munkákat végez, amelyekből származó bevétele messze garantálja a hitel kifizetését. Az MFB egyébként további, mintegy 15 társaságnak nyújt hasonló garanciavállalás melletti hitelt, ezek jórészt uniós projektekhez kapcsolódnak.
  
Az MFB üzleti eredménye közel 8 milliárd forint volt, saját tőkéje pedig olyan mértékben megnőtt, hogy ezzel a hazai banki rangsorban a harmadik helyre került. Utóbbi mutatók és az elvégzett munka alapján Baranyai László elégedett a pénzintézet 2011-es eredményével. További részletek a holnapi Világgazdaságban