Pénz- és tőkepiac

A forint 290-ig is gyengülhet

A forint jobban gyengül, mint a zlotyi, és a korona, de egy pozitív nyilatkozat az IMF, vagy a kormány részéről akár fordíthatna a trenden, de erre kicsi esélyt látunk – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (286,50 – 289,50): Pénteken a nap végére komolyabb korrekciót mutatott a forint, 285 alatti szintről 287-ig gyengült az árfolyam. Ez a trend ma reggel is folytatódott, 288,50-ig szökkent fel az EUR/HUF kurzusa. A múlt hét végi forintgyengülést főleg Valencia tartomány rossz pénzügyi helyzetének hírei okozták, és emellett természetesen a szokásos nyitott pozíciózárások is okozhatták a hazai fizetőeszköz értékvesztését.

Az EU/IMF delegációja szerdáig marad, és miután a múlt héten összegyűjtötték a releváns információkat, feltérképezték az ország gazdasági helyzetét hamarosan kiderülhet, hogy milyen csomagot, mekkora összeggel, és milyen feltételekkel kaphatunk. Persze ezek még szimpla ajánlások, a komolyabb csörte a következő körben, augusztusban várható. A forint jobban gyengül, mint a zlotyi, és a korona, de egy pozitív nyilatkozat az IMF, vagy a kormány részéről akár fordíthatna a trenden, de erre kicsi esélyt látunk, inkább a szerdai vizit után van esély arra, hogy az IMF közli hivatalosan az elképzeléseit. További gyengülés esetén a 290-es szint lehet ellenállás a nap folyamán.

EUR/USD (1,2050 – 1,2175): Tovább folytatódott az euró gyengülése a dollárral szemben, pénteken még 1,2250-ről 1,2150-ig esett a kurzus, majd ma reggelre már 1,2087 alatt is járt az árfolyam. Az 1,2087-es szint azért nevezetes, mert az EUR/USD létezése óta ez a szint a kialakult átlagárfolyam, így ennek lélektani jelentősége van, hogy az árfolyam a történelmi átlag alá esett. A múlt héten, tartományi szinteken akadtak problémák az EU-ban.

Először Mario Monti, olasz miniszterelnök jelezte, hogy Szicília kerülhet gondba, majd pénteken Spanyolországban derült ki, hogy Valenciai tartomány pénzügyi segélyért folyamodott a spanyol kormányhoz, mert finanszírozási problémák merültek fel. Ez azt vetíti előre, hogy elképzelhető, hogy a 100 milliárd eurós bankmentés mellett egy másik csomag is szükséges lehet, ha a többi tartomány alól is kicsúszna a talaj.

CHF/HUF (239,00 – 241,00): A péntek délutáni és a hétfő délelőtti gyengülés erősen meglátszik a CHF/HUF árfolyamában is, a piacnyitás után 240-ig emelkedett az árfolyam.

forint Frank deviza IMF imf-tárgyalások dollár EU euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek