Pénz- és tőkepiac

Most érdemes nyaraláshoz valutát venni

A kedvező devizapiaci hangulatot kihasználva érdemes most beszerezni a nyaralásra szánt valutát – írja elemzésében az Equilor befektetési Zrt.

Júniusban a görög választások, valamint a spanyol-olasz duó adósságkrízise fűszerezte a piaci hangulatot, a múlt héten azonban az EU nem várt rugalmasságot mutatott az eddig patthelyzetnek tűnő kérdésekben, emiatt a forint a régiós devizákkal karöltve remek formába lendült. A nyaralásra készülőket egyre inkább foglalkoztatja az a kérdés, hogy várható-e még további forinterősödés, vagy érdemes már most megvenni a vakációra fordítandó valutát. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint érdemes kihasználni a jelenlegi piaci optimizmust és a következő napokban bespájzolni az eurót vagy horvát kunát a nyaraláshoz.

Bár a forint és a régiós devizák most nem tekinthetők kifejezetten olcsónak a dollárral vagy éppen az euróval összevetve, az előttünk álló hónapokban stagnálásra, illetve kisebb mértékű forintgyengülésre számít Saághy Pál, az Equilor devizapiaci szakértője. A forint árfolyama kapcsán két, jól elkülöníthető tényezőt érdemes a szakember szerint megkülönböztetni.

Az egyik a külföldi börzéken uralkodó apátia vagy éppen eufória, ami a legmeghatározóbb a magyar pénzügyi eszközök és így a forint vonzerejének alakulásánál is. Ez az első fél évben az átlagosnál nagyobb kilengéseket eredményezett a kurzusban, a nyár elején azonban megnyugodtak a kedélyek: ám az előttünk álló hetekben várhatóan ismét terítékre kerülnek majd a nyugat-európai országok problémái. Hazai szemszögből nézve a piaci szereplők az EU/IMF-hitelmegállapodásra várnak, a szerződés aláírásának elhúzódása azonban mindeddig nem kavart komolyabb vihart a befektetők körében.

Esés jött a hét végén a bankközi piacon

Gyengült pénteken a forint, árfolyama az euró-/dollárjegyzés alakulását követte: délután fél ötkor az eurót 289,15 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a csütörtök esti 286,44 forint után. Az árfolyamot nem befolyásolta a magyar IMF/EU-hitelprog­ram­ról szóló tárgyaláskezdés tényének megerősítése, mivel a piacok ezt már beárazták, így az euró-/dollárjegyzés alakulását követte a kurzus. A dollárt pénteken délután 234,80 forinton jegyezték a csütörtök esti 231,82 forinttal szemben, a svájci frank árfolyama pedig 240,70 forinton állt péntek délután az előző esti 238,44 után.


-->

deviza kuna valuta dollár devizavásárlás euró nyaralás
Kapcsolódó cikkek