Pénz- és tőkepiac

Töröcskei: minden faluban meg kell szervezni a hangya szövetkezeteket

Létre kell hozni Magyarországon a hitelszövetkezetek rendszerét, amely a kis- és középvállalkozókat segíti abban, hogy pénzhez jussanak - mondta Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója kedden Fülöpházán, a Megújuló Hangya-2010 Szövetkezet által szervezett fórumon.

Töröcskei István, aki a Megújuló Hangya-2010 Szövetkezet elnöke is, hangsúlyozta: a rendszerváltás óta mindenki beszélt a kis- és középvállalkozók megsegítéséről, valójában azonban soha nem kaptak jelentős támogatást. Aránytalanul nagyobb támogatást kaptak az elmúlt évtizedekben a nagyvállalatok - tette hozzá.

A közgazdász az összefogás szükségességét hangsúlyozta, jelezve, hogy a pénzügyi szektorban a multik kivonulása tény, hiszen már nem tudnak extraprofitra szert tenni. Nekünk kell saját magunkat megszervezni - emelte ki.

Töröcskei István elmondta: a hitelszövetkezetekben a tagok összerakják a pénzt, majd azt kezdik forgatni, és egymásnak biztosítják az átmeneti forgóeszköz szükségletet. A hitelszövetkezetek csak a tagoknak nyújtanak kölcsönt.

A közgazdász fontosnak nevezte, hogy a hitelszövetkezetekben a tagok egymást is ellenőrzik, így nagyobb a pénzügyi fegyelem, a visszaélések lehetősége csökken.

A pénzügyi szakember szerint az utóbbi időben a szabad pénzek jelentősen csökkentek, ennek ellenére mindig van bizonyos összegű szabad pénz, amelyet ha a közösségbe beadnak és megforgatják, akkor mindenki jobban jár. Leszögezte: minden kis faluban meg kell szervezni a "hangya közösséget", mert össze kel fogni.

Ha a hangya szövetkezetek fejlődése eléri a II. világháború előtti szintet, és a termelés és a 30-35 százalékát biztosítani tudják, az annyit jelent majd, hogy a bankrendszer 30-35 százalékát a hitelszövetkezetek fogják lefedni - mondta Töröcskei István.

Mészáros István, a Megújuló Hangya-2010 Szövetkezet elnökhelyettese a fórumon kiemelte: ha alulról építik fel a "hangya szövetkezeti" modellt, valamint a kormányzat és az önkormányzatok támogatják, akkor sikeres lesz.

A Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai együttműködési megállapodást kötött 2012. július 2-án a Hangya-2010 Szövetkezettel.
A Hangya szövetkezeti mozgalmat, 1898-ban Károlyi gróf hozta létre, ekkor egy termelői, értékesítési zárt rendszer volt, amely hitelszövetkezetekkel társult.

hangya ÁKK multik pénzügyi szolgáltatók extra profit
Kapcsolódó cikkek