Pénz- és tőkepiac

Történelmi mélypontra zuhant a lej

Történelmi mélypontra zuhant a lej az euróval szemben, miután a nemzetközi közvélemény egyre kritikusabban figyeli a bukaresti politikai fejleményeket.

Az euró/lej árfolyam, amely július eleje óta közel 3 százalékot emelkedett, július 13-án délután 4,565 fölött, soha nem látott magasságban járt. A román pénz az év hetedik hónapjában ezidáig valamennyi feltörekvő piaci közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta.

A kurzus immár második hete emelkedik meredeken. Időközben Victor Ponta miniszterelnök és Traian Basescu elnök politikai csatája július 6-án az előbbi győzelmével és Basescu menesztésével zárult. Az ország berlini nagykövetével csütörtökön közölték: Angela Merkelt „mélységesen aggasztja” az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése.

Más típusú aggodalmakat fejezett ki az IMF is, amely július 2-án jelezte: a bukaresti kormány egyre erősebb fiskális nyomással szembesül. Az országnak folyósított hitelhez kapcsolódó legközelebbi felülvizsgálat a pénzügyminisztérium szerint július 24-én kezdődik.

Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója eközben „tehetetlenül” figyeli az eseményeket: nyilatkozata szerint a lej gyengülésének megakadályozására a jegybanknak csak korlátozott eszközei vannak.

traian basescu lej Victor Ponta euró/lej
Kapcsolódó cikkek