Pénz- és tőkepiac

Már az önkéntes nyugdíjpénztárak is szenvednek

A második negyedévben 25 ezerrel csökkent a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma, és az önkéntesekből is elmentek több mint 10 ezren. A tagok kevesebbet tesznek félre, mint egy éve, az intézmények pedig ágazati szinten veszteségesek

Az első fél év végén már csak 75 136 tagja volt a magánnyugdíjpénztáraknak – közölte tegnap a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A tagoknak március 31-éig volt lehetőségük arra, hogy jelezzék szándékukat a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépésre, ezt több mint 25 ezen meg is tették, az ő tagsági jogviszonyuk május 31-én szűnt meg a magánnyugdíjpénztáruknál.

A magán-nyugdíjpénztári szektor továbbra is komoly nehézségekkel küzd. A június végén működő 14 piaci szereplőből hat állt végelszámolás vagy beolvadás alatt. Az első fél évben a PSZÁF adatai szerint csak öt magánnyugdíjpénztár rendelkezett pozitív működési eredménnyel, a többi veszteséges volt. A szektor összesített működési eredménye az első negyedévihez képest tovább már nem romlott, de az változatlanul negatív maradt, működési eredményüket tekintve mintegy 200 millió forintos mínuszban álltak a kasszák.

A portfóliókat nézve a második negyedév nem sikerült túl jól az intézményeknek, befektetéseiken mintegy 1,4 milliárd forintnyi veszteséget halmoztak fel, az év egészét tekintve viszont még mindig mintegy 10 milliárd forintnyi pozitív hozam van a magán-nyugdíjpénztári alapokon. Az alapok vagyona a fél év végén 187,9 milliárd forint volt, vagyis az egy tagra jutó megtakarítás 2,5 millió forint körül van. Egy negyedévvel korábban nagyjából 50 milliárd forinttal volt magasabb a kasszák összvagyona, vagyis hozzávetőlegesen ekkora összeg lehetett a visszalépett tagok egyéni számláin.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma – akárcsak 2008 utolsó negyedéve óta minden három hónapban – az idei második negyedévben is tovább csökkent. Április és június között 11424 tagot veszített el a szektor, a félév végén már csak 1,234 millió ügyfele volt az önkéntes nyugdíjkasszáknak. Bár kilépők száma is mérséklődött valamelyest tavalyhoz képest, az új belépőké sokkal gyorsabban csökken, ez okozza a pénztárak taglétszámának erózióját.

Az önkéntes szektor a magánnyugdíjpénztárakhoz hasonlóan veszteséges, a félév végén működési szinten félmilliárd forint fölötti mínuszban állt. Ezek a pénztárak ugyan több tagdíjhoz jutnak hozzá, mint a hazai magánkasszák, és a befizetésekből lényegesen többet is vonhatnak el a működésük fedezésére, a tagdíjbefizetések azonban az idei első félévben elmaradtak a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalttól.

Mindössze 36,8 milliárd forintnyi tagdíj érkezett az önkéntes kasszákhoz fél év alatt, ennek nagyobb hányadát a munkáltatók fizették be feltehetően cafeteria keretében. Ez azt jelenti, egy átlagos pénztártag a munkáltatói hozzájárulással együtt is havonta mindössze 5 ezer forint körüli összeget tesz félre a nyugdíjára.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befektetési portfolióban kis mértékben nőtt a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok – és ezen belül a magyar állampapírok – aránya, míg a befektetési jegyek részaránya csökkent. A pénztáraknál lévő 850 milliárd forintnyi portfólión az első hat hónapban csaknem 50 milliárd forintnyi hozam keletkezett, ennek nagyobb hányada az első három hónapban.

helyett egészség

Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűségének csökkenésében feltehetően az is szerepet játszik, hogy az abban elhelyezett megtakarításokhoz – ha nem vonult idő közben nyugdíjba – legkorábban tíz évvel a belépés után juthat hozzá a pénztártag, akkor is csak súlyos adóterhek megfizetését követően. A cafeteria keretében viszont sokan szívesebben választanak olyan juttatást, amely azonnal elkölthető. Az egyik ilyen lehetőség az egészségpénztár, amelynek népszerűsége továbbra is töretlen.

Az egészségpénztárak taglétszámának növekedése a PSZÁF adatai szerint április és július között is folytatódott, és megközelítette az 1 millió 40 ezer főt, de a második negyedévi 21 ezer új belépő elmarad az első negyedévben belépettek kiugróan magas, 52 ezres számától. A tagdíjbevétel a második negyedévben szintén növekedett mind az előző negyedévhez, mind a bázishoz képest, az első hat hónapban csaknem 24,7 milliárd forintnyi befizetés érkezett az egészségpénztárakba.

Az egészségpénztárak taglétszámának növekedése a PSZÁF adatai szerint április és július között is folytatódott, és megközelítette az 1 millió 40 ezer főt, de a második negyedévi 21 ezer új belépő elmarad az első negyedévben belépettek kiugróan magas, 52 ezres számától. A tagdíjbevétel a második negyedévben szintén növekedett mind az előző negyedévhez, mind a bázishoz képest, az első hat hónapban csaknem 24,7 milliárd forintnyi befizetés érkezett az egészségpénztárakba. -->

önkéntes magánkassza megtakarítás pszáf magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek