Pénz- és tőkepiac

Még több jogosultság: Bezárhatná a rossz bankokat az EKB

Az Európai Központi Bank első ízben nyilvánosan követelte, hogy hozzáférhessen minden, a bankszektor szabályozásához szükséges információhoz és jogot kapjon arra, hogy bezárhassa a nem életképes bankokat - írja keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Az EKB-nak minden eszközt meg kell kapnia ahhoz, ami szükséges ahhoz, hogy hatékonyan láthassa el a bankfelügyelettel együtt járó feladatait - jelentette ki Jörg Asmussen, az EKB egyik igazgatója. Az előbb vázolt jogok biztosítása nélkül az EKB nem fog felelősséget vállalni a bankszektorért, mert túlságosan nagy lenne a kockázat.

A FAZ szerint most a német a Bundesbankkal való konfliktus jelei rajzolódnak ki, miután a német jegybank kisebb szerepet szánna az EKB-nak. Az EKB vegyen ugyan részt a bankfelügyeletben, hangoztatta Andreas Dombret, a Bundesbank igazgatója, de "ne viseljen végső felelősséget." A felügyeleti jogosultságokhoz hallgatólagosan beavatkozási jogoknak kell párosulniuk, amelyeknél viszont közvetlen demokratikus legitimációra van szükség - tette hozzá Dombret.

Asmussen jelezte, az Európai Bizottság szeptember 11-én mutatja be azon javaslatait, amellyel a bankfelügyeleti feladatokat az EKB -ra ruháznák át. Európa válaszút előtt áll – hangoztatta Asmussen – vagy befejezzük az euróövezet integrációját, miközben a költségvetési politikát, a gazdasági politikát és a demokratikus ellenőrzést illetően megosztjuk a szuverenitást Európában, vagy egy decentralizált Európa mellett döntünk.

Miközben az EKB jogosultságai nőnek, a kifejezetten bankfelügyeletre létrehozott uniós szervezetet fokozatosan leépítik. A londoni bankfelügyelet (EBA) 2011. január 1-jei hatállyal kezdte meg tevékenységét, amelyet hamarosan be is szüntet. A bankmenedzserek elbizonytalanodtak, egyesek már az euróövezet új rendszerkockázatáról beszélnek. Semmi kétség, hogy harc folyik a frankfurti Európai Központi Bank és a brüsszeli Európai Bizottság között a hatalomért és a befolyásért. Hiszen a bankfelügyelet az egyik legfontosabb funkció Európában. A jelek szerint az Európai Bizottság nem tud sok mindent felmutatni az EBA védelmében, miután a legutóbbi stressztesztek során a piac egyetértett abban, hogy a szervezet durván alábecsülte a szektor kockázatait.

EKB eba bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek