Pénz- és tőkepiac

Segélyt kérhetnek a spanyolok, pánikol a piac

Tovább erősödtek a német államkötvények, miután uniós illetékesek a Reutersnek elmondták, hogy bankjai után az állam számára is segélycsomagot kérhet Spanyolország.

A német államkötvény opciók 18 tickes emelkedést követően 143,68 bázisponton álltak, a tízéves lejáratú papírok hozama 1,4 százalékos csökkenéssel 1,36 százalékot ért el. A kötvények a nyári hónapokban 1,2-1,6 százalékos sávban mozogtak, az ING kötvénypiaci elemzője, Alessandro Giansanti szerint az érték a következő időszakban az 1,2 százalékhoz közeledhet, de újabb rekord mélységre csak komoly sokkhatás, például a görög kilépés esetén lehet számítani.

A folyamatok hátterében az áll, hogy a Reutersnek nyilatkozó EU-diplomaták közölték: Spanyolország állami segélycsomagról tárgyal. Bár számos elemző már korábban felvette, hogy Madrid a bankok után az államháztartásnak is mentőövet kér, de az EKB szeptemberi ülése előtti bizonytalanságban a befektetők egyre feszültebbek. Az unió jegybankja korábban már ígéretet tett arra, hogy szükség esetén kötvényvásárlással akadályozza meg a spanyol és olasz kötvényhozamok további emelkedését, de ennek mértéke egyelőre ismeretlen.

Ezzel párhuzamosan a német sajtó arról cikkezett, hogy az EKB esetleg felső korlátot határozna meg a megvásárolható államkötvényekre, ezzel próbálva gátat szabni az adósságválságnak. A terv részletei azonban nem ismeretesek, és a hangulatot az sem javítja, hogy Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök a közelmúltban szükségét érezte, hogy személyesen vállaljon garanciát a hitelek visszafizetésére. Angela Merkel ma tárgyal a görög kormányfővel és míg Athén vélhetően a kondíció enyhítését kéri, az EU "északi ligája" presszionálja a kancellárt, hogy ne engedjen a görög kéréseknek.

német államkötvény mentőcsomag spanyol Spanyolország
Kapcsolódó cikkek