Pénz- és tőkepiac

Egyre nagyobb bajban a bankok a szomszédban

Jelenleg még mindegyik szlovéniai bank fizetőképes, ám a helyzet romlik - jelentett ki szerdán a nemzeti bank elnöke.

Marko Kranjec szerint a bankoknál július végén 6,4 milliárd euróra rúgott a késedelmesen törlesztett hitelek állománya, ami 55 százalékkal több mint egy évvel korábban. A kormány minden erejével arra törekszik, hogy a reformok révén csökkentse a költségvetési hiányt, és ne kelljen - mint arra sokan számítanak - nemzetközi pénzügyi segítséget kérnie. Még az idén dollárban jegyzett kötvénykibocsátásra is készülnek, ennek részletei azonban egyelőre még nem ismeretesek.

A gazdaság azonban egyre rosszabb állapotban van: a beruházások és a személyi fogyasztás meredek esése miatt a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 1 százalékkal, éves szinten pedig 3,2 százalékkal csökkent a második negyedévben. A beruházások 22,1 százalékkal zuhantak, a személyi fogyasztás 6,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Szlovén elemzők különösen aggasztónak tartják, hogy az utóbbi két évben először csökkent az is, 0,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy augusztusban mindhárom nagy hitelminősítő intézet – az amerikai Moody’s és a Standard & Poor’s (S&P), illetve a londoni Fitch Ratings - rontott az euróövezeti ország államadós-besorolásán. A Moody''s a lépés fő okaként a szlovén bankrendszer növekvő problémáit nevezte meg, amelyeken szerinte az ország nem tud úrrá lenni.

Szlovénia Bank S&P fizetőképes
Kapcsolódó cikkek