Orbán Viktor közlése szerint már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások, áll az MTI összefoglalójában.

. Elemzők szerint ugyanakkor a munkahelyvédelmi akcióterv forrása továbbra is vitapont lehet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatott hiteltárgyalásokon, így gyors megállapodás csak akkor várható, ha a kormány más területen kompromisszumot köt a nemzetközi szervezetekkel. A tárgyalásokról a Fidesz-KDNP szerdán kezdődött háromnapos, sárvári kihelyezett frakcióülésén is tájékoztatást várnak a miniszterelnöktől.

A kormányfő külföldi hírügynökségek tudósítóinak szerda délelőtt elmondta: a menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, és a tárgyalások gyors lezárására számítanak, már az ősszel. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban az év végét jelölte meg a megállapodás határidejének.

A hitelkeret összegéről még nem esett szó, de 15 milliárd euró körüli összegre lehet számítani. "Az összegnek nincs nagy jelentősége, miután elővigyázatossági megállapodásról van szó" - monda Orbán Viktor, utalva a készenléti hitelnél kevesebb megkötéssel járó, a kormány által elérni kívánt hitelkerettípusra. A hitelmegállapodás elővigyázatossági jellegét az ajánlásokat megfogalmazó uniós tárgyalási dokumentum is rögzíti.

A labda most a magyar térfélen van - jegyezte meg a kormányfő, utalva az ajánlásokra készülő magyar válaszra, amely néhány héten belül elkészül. "Természetesen vannak nézetkülönbségek, de mind a magyar, mind a másik oldalon látom a megegyezési szándékot" - idézi a Dow Jones hírügynökség Orbán Viktort, aki hangsúlyozta, hogy "semmi nem veszélyezteti a kormány munkahelyvédelmi programját, még az IMF-megállapodás sem".

A hitelmegállapodásról a nap folyamán megszólalt Varga Mihály tárca nélküli miniszter, magyar főtárgyaló is, mondván, nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője az MTI-nek elmondta: a strukturális intézkedések és a makrogazdasági pálya kapcsán vannak ellentétek a kormány és a nemzetközi szervezetek között, valamint annak kapcsán is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv forrásai rendelkezésre állnak-e.    Kifejtette: abból, hogy a kormány kommunikációjából az látszik, meg lehet találni a gyors utat a megállapodáshoz, az sejthető, hogy valamely más területen kiadáscsökkentés vagy egyéb bevételnövelés lesz.

Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője pozitív üzenetnek nevezte, hogy a kormány több tagja megerősítette a megállapodási szándékot a tárgyalásokkal kapcsolatban, ugyanakkor kérdéses, a gyakorlatba hogyan ültetik ezt át. Kifejtette: a jövő évi költségvetés fő számainak tarthatóságával kapcsolatban megfogalmazott kételyeket nemcsak a Költségvetési Tanács, hanem az IMF is, és a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos forrása is kétséges; legalábbis a piacok szerint. 

A miniszterelnök gyors megállapodásra utaló szavai mögött az húzódhat meg, hogy a kormányfő már tudja, milyen más területen köt kompromisszumot a kormány - vélte a szakértő, aki szerint azonban az ősz korai a megállapodásra, de jó lenne ha még az idén létrejönne a megegyezés. Hozzáfűzte: bár a piacon nem mutatkoznak a megállapodással kapcsolatos aggodalmak, a beruházások megindulása, a külföldi működőtőke beáramlása, vagyis összességében a gazdaság szempontjából célszerű lenne még idén megállapodni.