Pénz- és tőkepiac

Államosodnak a babaszámlák

Eltörölték a befizetési korlátot a babaszámláknál, és mostantól a nagyobb gyerekek számára is nyithatnak a szülők ilyen számlát az államkincstárnál. Különösen nagyobb kamasz gyerekeknél érheti meg ilyen számlát nyitni, a vonzó állampapírhozamhoz ugyanis még állami támogatás is járhat.

Megváltoztak e hét elejétől a babakötvényre vonatkozó szabályok. Hétfőtől már csak a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyithatnak a szülők Start-számlát gyermekeik részére, sőt, ha elégedetlenek a bankoknál kezelt babaszámlákkal, a szolgáltatók között már nem válogathatnak, csak egy, a MÁK-nál vezetett számlára vezethetik át az eddigi megtakarításokat. A néven ismertté vált életkezdési támogatást 2006-ban vezették be, az ezután született gyermekek eleinte 40 ezer, majd 42 500 forintot kaptak az államtól, amit meghatározott feltételek mellett a szülők tovább gyarapíthattak.

Sokan persze nem tettek így, az ő gyerekeik pénze az államkincstárnál maradt egy letéti számlán, ahol a MÁK az ötéves állampapírhozam alapján számított kamatot fizette a megtakarításokra. Ez egyébként nem volt különösebben rossz, augusztusban az államkincstár honlapja szerint 8,4 százalékot kamatoztak a számlák. Aki hozzá szeretett volna tenni az alapösszeghez, nyithatott Start-számlát a bankoknál és az államkincstárnál is, a bankokhoz ezzel mintegy 20 milliárd forintnyi megtakarítás került nem egészen hét év alatt.

Mivel több felmérés szerint is Magyarországon az egyik legfontosabb megtakarítási cél a gyerekekről való gondoskodás, ez az összeg igen alacsonynak tűnik. A felhalmozást azonban erősen korlátozta, hogy a szülők ez idáig évente maximum 120 ezer forinttal gyarapíthatták a Start-számlák egyenlegét, amihez az adott évi befizetés 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb 6 ezer forintos állami támogatást is kaphattak.

Újdonság, hogy mostantól kezdve viszont a befizetési korlát eltűnik, a szülők és a hozzátartozók bármekkora összeget félretehetnek már a gyerek számára, az állami támogatás maximuma azonban nem nő. Szintén újdonság, hogy most már a 2006 előtt született gyerekek számára is nyithatnak a szülők Start-számlát a kincstárnál, a nagyobb gyerekek ugyan a 42 500 forintos életkezdési támogatást nem fogják megkapni, de az évi 10 százalékos, maximum 6 ezer forintos állami támogatásra ők is jogosultak.

Az államkincstárnál vezetett Start-számlák az újonnan életbe lépett jogszabályok szerint leginkább egy kizárólag állampapírokkal feltölthető tartós értékpapírszámlára emlékeztetnek majd. A megtakarításhoz legkorábban a gyerek nagykorúvá válása, de legalább háromévnyi megtakarítás után lehet hozzáférni, a felhalmozott összeget pedig csak meghatározott célokra (például családalapítás, tanulmányok finanszírozása, pályakezdés lakhatás) lehet felhasználni. A számlák megnyitásának, vezetésének és a befizetéseknek nincs díja, elrettentheti azonban a szülőket a megnyitástól a korlátozott hozzáférés.

A hosszú távú megtakarítás népszerűségét persze lehet fokozni, főleg akkor, ha a számlákon elhelyezett hosszú távú megtakarítások vonzó hozamot tudnak elérni. Mivel azonban kincstári számlákon elvileg bármilyen állampapír, így a mostani magas mellett igen magas kamatot fizető Prémium Magyar Államkötvény is elhelyezhető, így Start-számla, különösen a nagyobb kamaszgyerekeket nevelő szülők számára, vonzó lehet.

Start-számla babakötvény
Kapcsolódó cikkek