Pénz- és tőkepiac

Adócsalási botrány - razziáztak a német banknál

Németországban alig van olyan nagybank, amelynek ne lenne kellemetlensége az igazságüggyel, ez alól a Hypo-Vereinsbank sem kivétel - írja a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában.

Jelentős mértékű adócsalás gyanúja miatt több mint hatvan nyomozó tartott házkutatást a bank müncheni központjában és további telephelyein Németországban. A frankfurti ügyészség feltételezése szerint a bank a részvénykereskedés során akár milliárdos kárt okozhatott az államnak. Az ügyészség úgy tudja, hogy a manőverek során az érintett trader és a Hypo 35-65 százalékban osztozott az állam kárára begyűjtött profiton.

A csalás lényege, hogy a befektetők és a bank nagy részvénycsomagokat értékesítenek úgy, hogy az államot félrevezetve magasabb adóvisszatérítést kapjanak az államtól, mint amire jogosultak lennének. A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy a pénzintézet több alkalmazottja ellen folyik eljárás, de az igazgatóság tagjai nincsenek köztük.

A lap megjegyzi, hogy az eset nem egyedi, a szövetségi állam és a tartományi adóhatóságok s több cég ellen folytatnak vizsgálatot ilyen ügyekben. A szakértők szerint egyébként ma már nem kivitelezhető ez a fajta csalás, ugyanis 2012 januárjában új, szigorúbb szabályokat vezettek be a területen.

 

Hypo razzia adócsalás
Kapcsolódó cikkek