Pénz- és tőkepiac

Csökkent az aranykereslet, de a jegybankok veszik a fémet

Az Arany Világtanács legfrissebb elemzésében az idei harmadik negyedév keresleti adatait értékeli. Az aranykitermelő vállalatok érdekképviseleteként működő szervezet megállapítja, hogy a tavaly július-szeptemberi időszakhoz képest idén ugyanebben az időszakban 11 százalékkal csökkent az arany iránti kereslet a világban – tájékoztat a www.aranypiac.hu

A csökkenés mértéke a bázisperiódus kiugró keresletére vezethető vissza, miközben a mostani 1.084,6 tonna még így is felette van az utóbbi öt év 984,7 tonnás negyedévi átlagának. A globális kereslet visszaesése ellenére az Arany Világtanács (World Gold Council) erőteljesnek nevezi a kereslet legutóbbi alakulását, amely éves összehasonlításban ugyan csökkenést mutat, az előző negyedévvel összevetve viszont 10 százalék-os bővülésnek felel meg.

Az éves összehasonlító adatok kommentálásánál Marcus Grubb, a szervezet igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a bázisként használt 2011-es harmadik negyedév rendkívüli időszak volt az arany piacán, amelyet nehéz lett volna az idén túlteljesíteni. Tavaly ekkor hágott tetőfokára az európai adósságválság valamint az amerikai adósságplafon megemelése körül kialakult patthelyzet okán a nemesfém iránti befektetői érdeklődés, ami végül a máig érvényben lévő történelmi árcsúcshoz is vezetett.

Az elmúlt negyedév keresleti csökkenése főként a befektetési célú aranyvásárlások (rudak és érmék) visszaesésének számlájára írandó. Ez a 293,9 tonnát kitevő keresleti tényező 30 százalékkal maradt el a tavalyi bázisperiódusban mért adattól, de a visszaesés ellenére is még 13 százalékkal meghaladta az elmúlt öt év negyedéveinek 260,6 tonnás átlagát. Mindemellett a legutóbbi negyedévet a nyári hónapok, a számos bizonytalansági tényező és a több országban mérséklődő miatt általában is a befektetők visszafogottsága jellemezte, de az arany piacára rányomta még a bélyegét a megelőző időszak hosszan elhúzódó árfolyam-konszolidációja is.

A harmadik negyedévi adatok elemzésével kapcsolatban kiadott közlemény kiemelten foglalkozik az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (Exchange-traded fund, ETF) fejlődésével. Ez az alig egy évtizede éppen az Arany Világtanács kezdeményezésére megszületett befektetési forma sajátos módon ötvözi a fizikai aranyvásárlást az értékpapírosított befektetésekkel, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend különösen az Egyesült Államokban. Az arany-ETF-ek iránti kereslet 2011 és 2012 harmadik negyedének összehasonlításában 56 százalékkal emelkedett.

A központi bankok 97,6 tonna aranyat vásároltak az értékelt negyedévben. Az elmúlt hét negyedévből hatszor alakult 100 tonna körül a jegybankok aranyvásárlása, ami radikális fordulat a 2010 előtti időszakhoz képest. Az elmúlt negyedév figyelemreméltó aranyvásárlói közé tartozott többek között Brazília (+1,7 tonna), Paraguay (+7,5 tonna), és Dél-Korea (+16 tonna). Mindeközben a tanulmány megállapítja, hogy az úgy nevezett Központi Banki Arany Egyezmény (Central Bank Gold Agreement) hatálya alá eső országok egész éves aranyeladásai mindössze 5,9 tonnára rúgtak eddig az idén. Ez az 1999-ben aláírt egyezmény kezdete óta eltelt időszak legalacsonyabb éves eladási adata, amiben nem várható változás a jegybankok fokozott diverzifikálási igényeinek köszönhetően a továbbiakban sem.

arany eladás kereslet World Gold Council Arany Világtanács
Kapcsolódó cikkek