Pénz- és tőkepiac

Megint a költségvetési szakadékra figyelnek a befektetők

A globális hangulat fő mozgatórugójának ismét az USA költségvetési helyzete látszik, különösen azóta, hogy a görög adósság-megegyezés piaci hatásai nagyrészt lecsengtek – írják a CIB elemzői.

A „fiscal cliff” veszélyének elhárítása ügyében egyelőre kevés konkrétum lát napvilágot, de egy-egy nyilatkozat érdemi hatást képes gyakorolni a  piacokra, az utóbbi napokban könnyen megfordítva az egyébként nem túlságosan határozott irányt. Őlyen  irányváltást hozott a szerdai kereskedés is, ezúttal a pesszimizmusból az optimizmusba fordulva, egy politikusi  (házelnöki) nyilatkozat nyomán, amely arra utalt, hogy a megoldás nem fog túlságosan elhúzódni. 

A tengerentúlon határozottab volt a pozitív  irány, de a fő indexek emelkedése ott sem haladta meg az 1 százalékot. A mérsékelt pozitív fordulatot jelezte a hangulati indikátorként is figyelt volatilitás index, a VIX korrekciója a 17 százalék közeli nap eleji csúcsról 15,5 százalékra. 

Ugyanebbe a sorba illeszkedett a kockázatosabb európai kötvények erősödése is, míg az erőteljesebb  kockázatvállalási hajlandóság a német és az amerikai állampapírok esetében egyelőre nem hozta meg a  szokásos negatív korrekciót – feltehetően ez is a piaci fordulat mérsékeltségét jelzi, tehát egyelőre nem  beszélhetünk hosszabb távon nagy valószínűséggel kitartó irány kezdetéről, inkábbi csak globális hangulati  hullámzásról.  A hazai piacokon sem alakult ki határozott irány, s a viszonylag gyengébb globális hatások lecsapódása a  hazai kockázatok hatásának enyhe erősödésében, s ezzel a forint mérsékelt gyengülésében jelentkeztek.

A hazai eredetű piaci kockázatok tekintetében a hírek és a kommentárok egy esetleges IMF-megállapodás  előtti szuverén eurokötvény-kibocsátásról, illetve a monetáris politika jövőjéről (ezen belül is a devizatartalék  felhasználásáról) szóltak. Előbbi a Nemzetgazdasági Minisztériumból érkezett, melynek államtitkára szerint 2012-ben ilyen kibocsátást már nem terveznek, de ahogy fogalmazott, jövő nyilvánvalóan nem minden devizalejáratot  fognak forintforrásból fedezni. Határozott döntés még nem látszik tehát; a 2013-as kibocsátási terv hivatalosan  december első felében láthat napvilágot. A monetáris politikát illetően a kormány állítólagos terveiről szóló  médiabeszámolókra reagálva Simor András jegybankelnök elmondta, hogy lehetőséget lát a jegybanki  tartalék csökkentésére, amennyiben ez összhangban van a külső mérséklődésével.  A mai napon hazai részről a kötvényaukciók lesznek fókuszban; a fejlett piacokon több fontos makroadat is napvilágot lát. 

fiscal cliff IMF költségvetési szakadék elemző
Kapcsolódó cikkek