Pénz- és tőkepiac

Mégsem lesz állami mobilcég?

A frekvencia elnyerését megsemmisítő ítéletet megtámadják ugyan, de piaci hírek szerint a tulajdonosok szívesen „eltekintenének” a több százmilliárd forintos beruházástól, írja a Népszabadság az állami mobilcég kapcsán.

Ezen a héten adhatja be felülvizsgálati kérelmét a Kúriához az állami mobilcég, az MPVI Zrt. vagy a frekvencia-árverést – a Fővárosi Törvényszék szerint jogszabálysértésekkel és eljárási hibákkal – levezénylő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), annak érdekében, hogy a felsőbb bírói fórum esetleg változtasson a törvényszéki ítéleten, amely elmeszelte az állami mobilcéget.

Ez az ítélet hatályon kívül helyezte az NMHH árverést lezáró végzését, amelynek értelmében az állami (Posta, MVM és MFB) konzorciumként létrejött MPVI tízmilliárd forintért nyert egy országos szolgáltatásra alkalmas csomagot, a piacon lévő jelenlegi szolgáltatók pedig 31 milliárdért kaptak olyan blokkokat a 900-as sávban, amelyekkel országosra bővíthetik a 3G-lefedettségüket. Ezért cserébe az induló szolgáltató rendelkezésére kell bocsátani a hálózatukat.

A jogi és a piaci helyzet továbbra sem egyértelmű. Utóbbi azért nem, mert bizonytalan az állami szándék. A Népszabadság piaci forrásból úgy értesült, kormányzati szinten már lemondtak az állami mobilcégről, ugyanakkor az MPVI munkatársai erről még nem kaptak tájékoztatást.

Vagyis, a piaci találgatásokkal szemben, egyik tulajdonos sem jelezte, hogy változott volna a koncepció – mondják a cég közelében, vagyis gőzerővel dolgoznak a jogászok a felülvizsgálati kérelmen. Ez idáig ugyan azt nem adták be, a korábbi hivatalos közlések szerint elemzik a kialakult helyzetet.

A Magyar Telekom árfolyama délelőtt 1,2 százalékos emelkedést mutat a BÉT-en. A papírt 418 forinton jegyzik.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzői azt írták, sajtóértesülések szerint „a negyedik mobilszolgáltató a héten terjeszti be felülvizsgálati kérelmét a Kúriához. Ugyanakkor arról is szólnak a hírek, hogy az állam feladta a negyedik mobilszolgáltató létrehozásának ötletét. Ez kedvező lenne a Magyar Telekomra nézve, de egyelőre korai még az árfolyamra gyakorolt hatásról beszélni”.

Népszabadság - Világgazdaság Online-->

Magyar Telekom állami mobilcég bét
Kapcsolódó cikkek