Pénz- és tőkepiac

Mitől fél legjobban a magyar autós?

Az autósok közel negyvenöt százaléka attól tart leginkább autójával kapcsolatosan, hogy közlekedési balesetben kárt szenved, illetve sérülést szenved baleset során. Hasonló arányban tartanak attól, hogy kátyú miatt kilyukad a kerék, úttesten átszaladó vaddal ütköznek vagy megreped a szélvédőjük. – derül ki a PBA Biztosítási Alkusz felméréséből.

Ugyanakkor, kötelező biztosítás választásakor lényeges szempont az ár mellett, hogy milyen jellegű egyéb szolgáltatáshoz juthatunk hozzá. A kampányban eddig a kötések öt százalékánál döntöttek az ügyfelek olyan kiegészítő szolgáltatások mellett, amelyek nagyrészt megoldást kínálnak a kockázatokra.

A sokszor emlegetett átlagdíj csökkenésen túl - a gépjármű tulajdonosok átlagosan 20%-ot takaríthatnak meg tavalyhoz képest -, az idei kampány legfőbb jellegzetessége a kiegészítők elterjedése.  Minden huszadik autós kötött ilyen szolgáltatást a kötelező mellé, azaz egyre kevésbé csupán az ár miatt döntünk egyik vagy másik biztosító mellett. 
A PBA kutatásából kiderül, hogy az autósok 10%-nál számít kizárólag az olcsó díj, közel 40 százaléknál szerepet játszik, hogy milyen hasznos kiegészítő szolgáltatáshoz juthat csupán 1-2 ezer forint pluszköltséggel.

Jól mutatja a kiegészítők elterjedésének okát a PBA felmérés másik része, amely szerint az autósok közel 25 százaléka a közlekedési balesetben elszenvedett kártól, 20%-uk a sérüléstől fél a leginkább, további jelentős hányad pedig kátyú, - és szélvédőkártól, valamint vaddal való ütközéstől.  Kisebb részben az autó lerobbanásától és a koccanást követő jogi vitáktól tartanak a gépjármű tulajdonosok.

kár felmérés autós baleset biztosítás fél
Kapcsolódó cikkek