Pénz- és tőkepiac

Pénzügyi szakadék - Bernanke ijesztget

Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) elnöke azt követelte, hogy az amerikai politikusok találjanak gyors megoldást a költségvetési vitára. A Fed ugyanis nem rendelkezik eszközökkel azoknak a károknak a felszámolására, amelyeket az úgynevezett költségvetési szakadék hozna magával - figyelmeztetett Bernanke.

Az automatikus adóemelések és a takarékossági intézkedések súlyosan érintenék az amerikai gazdaságot. Ezek hatása a jövő évben jelentkezik, ha a demokraták és a republikánusok nem egyeznek meg egymással. A jegybankár a WSJ blogja szerint úgy fogalmazott: egy pénzügyi sokk ismét recesszióba taszítaná az országot. Bernanke szerint a vita máris megterheli a növekedést, a gondok a késésekkel csak tovább nőnek. Ha viszont a politikusok megegyeznének egy olyan tervről, amely a költségvetési problémák hosszú távra szóló megoldását célozza, ebben az esetben 2013 igen jó év lenne az Egyesült Államok konjunktúrája számára. 

A Wall Street aggódni kezdett Bernanke kijelentése után. A jövő hétre újabb találkozót vettek tervbe Barack Obama elnök, a demokraták és a republikánusok között. Magas rangú republikánus politikusok múlt pénteken a Fehér Házban tartott találkozó után jelezték, hogy magasabb adókról is készek tárgyalni, ám feltételeket szabtak.

A szabad fordításban költségvetési szakadékszélnek fordítható fogalom arról szól, hogy ha a washingtoni kormányzat az év végéig nem áll elő részletes tervvel a több mint nyolc százalékos költségvetési hiány és a 100 százalékos szintet meghaladó államadósság csökkentésére, akkor a költségvetési törvényben előírtaknak megfelelően 2013. január 1-jével hatályba lép egy igen jelentős méretű hiánycsökkentő csomag.

Az amerikai 3,8 százalékának megfelelő, több mint 600 milliárd dolláros takarékossági csomag automatikusan életbe lépő adóemeléseket és az állami kiadások csökkentését eredményező intézkedéseket jelentene. A fiscal cliff miatt a Fitch Ratings már szeptember végén arra figyelmeztetett, hogy ha az USA nem tudja elkerülni a megszorítással járó költségvetési intézkedések aktiválását, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint akár recesszióba sodorhatja az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét is.

fiscal cliff Bernanke pénzügyi szakadék Fed
Kapcsolódó cikkek