Az általános hangulat nyomott. Ismét felerősödtek az euróövezetet övező aggodalmak, de bizonytalansági elemeket rejt magában a héten esedékes kínai vezetőváltás is. "Úgy tűnik, hogy előtérbe kerülnek a konzervatívabb elemek, ami fokozhatja a feszültséget Kelet-Ázsiában" - mondta Chris Beauchamp, az IG tőzsdei kerekedő cég elemzője.

A hétfői gyengülés korrekciójaként enyhe erősödésre számítanak szakértők aA görög parlament sztrájkok és tüntetések közepette szerdán szavaz az újabb, 13,5 milliárd eurós megszorító csomagról, amelynek végrehajtása a további nemzetközi pénzügyi segély folyósításának előfeltétele.

Befektetők egyre bizonytalanabbnak látják Spanyolország állapotát is, a gazdaság helyzete romlik, az idén az EU előrejelzése szerint 1,6 százalékkal csökken a hazai össztermék, és az államháztartás deficitje eléri a 8 százalékot.

Az ázsiai tőzsdék nem támogatják az európai erősödést. A tokiói Nikkei-225 0,36 százalékos csökkenést jelzett a kereskedés végén. A globális bizonytalanságon kívül az is nyomta a japán piacot, hogy a menedékvalutának számító jen erősödése rontja a japán exportcégek kilátásait.

A hongkongi Hang Seng 0,3 százalékkal, a Shanghai Composite pedig 1,03 százalékkal maradt el hétfői záróértékétől a kereskedés utolsó órájában.