BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödik a forint, egyre olcsóbb a frank

Délután tovább erősödött a forint, miután az Egyesült Államokban is kedvező hangulat uralkodik.

A forint jelentősen erősödött kedden a vezető devizákkal szemben. Az eurót 282 forint alatt jegyzik, amire több mint egy hete nem volt példa. Reggel még 283 forint felett állt az euró/forint kurzus, hétfőn este pedig 283,5-ös szint volt jellemző. A forintot támogatta, hogy a nemzetközi befektetői hangulat igen kedvező.

A kockázati étvágyat növelte, hogy Németországból kedvező makrogazdasági adat érkezett. Decemberben 6,9 pontra emelkedett a ZEW német gazdasági hangulatindexe a novemberi mínusz 15,7 pont után. Elemzők mínusz 12,0 pontot vártak. A kedvező adatra nagyot javult a nemzetközi hangulat. A hangulatindex utoljára az idén májusban mutatott pozitív értéket, 10,8 pontot. Az aktuális németországi gazdasági környezet megítélését tükröző index 5,7 pontra emelkedett decemberben a novemberi 5,4 pontról. Elemzők 5,0 pontot vártak.

„A piacon jellemző hozaméhség és likviditásbőség kedvez a magyar állampapíroknak és a forintnak, de az ország fundamentumai nem feltétlenül indokolják ezt a szintet és stabilitást hazai fizetőeszközünk esetében” – vélekedtek a Buda-Cash Brókerház közgazdászai heti elemzésükben. „Ami kedvező, hogy a kormány rendkívül szigorú bizonyos költségvetési ügyekben, például az államadósság csökkentésében és az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartásában” – hangsúlyozzák. Ugyanakkor ezek elérése érdekében tett lépések többsége nem segíti a beruházások és a lakossági fogyasztás felpörgetését, jellemzően ezek miatt a régiós országok közül Magyarországnak vannak a legrosszabb növekedési kilátásai – mutatnak rá. „További forint negatív hír lehet – abban az esetben, ha lankad a külföldiek étvágya –, hogy az IMF-megállapodás és a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés is távolinak tűnik” – jegyzik meg.

A svájci frankkal szemben még többet tudott javítani a forint. Az alpesi devizát 232,5 forinton jegyzik, míg tegnap 235 alatti árfolyam volt jellemző. „A frankgyengülés oka eddigi információink szerint a piacon keringő újabb információ egy svájci nagybankról, amely szelektíven negatív kamatokat alkalmaz betéti számlákra” – írta Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.