Pénz- és tőkepiac

Ingatlantemető a spanyolok új csodafegyvere

SAREB-nek hívják azt a csodafegyvert, amellyel Spanyolország le akarja küzdeni a bankválságot. Ez a neve annak az új, állami ellenőrzés alatt álló rossz banknak, amelybe az ingatag helyzetben lévő spanyol pénzintézeteknek át kell csoportosítaniuk hasznosíthatatlan ingatlan vagyonukat.

A SAREB kapta azt a megbízást, hogy a kockázatos ingatlanügyleteik miatt bizonytalan helyzetbe került bankoktól felvásárolja a veszteséges ingatlanokat, és azokat a szabadpiacon dömpingárakon értékesítse. A társaság legkésőbb 2013 elején kezdi meg tevékenységét és a következő hónapokban mintegy 100 ezer ingatlan tulajdonosa lesz.

A SAREB ezeket a bedőlt eszközöket hatékonyan és konzervatívan kezeli majd. A banknak végső soron nyereséget kell termelnie, hogy a lehető legkisebb legyen a közpénzek felhasználása. A SAREB a megvásárolt eszközöket 15 év alatt akarja továbbadni, és legalább 14-15 százalékos megtérülési rátára törekszik.

Szakértők szerint a SAREB hasonló elveken működik majd, mint az amerikai TARP, illetve az ír Nemzeti Eszközkezelő Ügynökség. Utóbbi 2010-ben 32 milliárd eurót fizetett mintegy 74 milliárd eurónyi bedőlt hitelért.

 A Die Presse által ingatlantemetőként aposztrofált intézménybe elsősorban a fizetési nehézségekkel küzdő nagybankok, így a Bankia, a Catalunya Caixa, a Banco de Valencia és a Novagalicia Banco írják majd át az ingatlanjaikat. A négy nagybank megmentéséhez az EU 37 milliárd euróval járul hozzá.

A rossz bank elindításának hatására várhatóan tovább csökkennek majd az ingatlanárak Spanyolországban. Bár az intézmény elsősorban kevésbé vonzó ingatlanokat; külvárosi és vidéki lakásokat értékesít majd, a túlkínálat tovább erősödik és így szakértők szerint egyes ingatlanok ára a válság kitörése előtti időszakban mérthez képest a felére csökkenhet. A 2007-ben kezdődő krízis óta a spanyol ingatlanárak átlag 30 százalékkal mérséklődtek. A befektetők valószínűleg figyelik majd az újonnan létrejövő lehetőségeket, elsősorban a Földközi-tenger partján. Luis de Guindos gazdasági miniszter úgy látja, a Sareb lesz Madrid legjobb eszköze a válság leküzdésére. Az intézmény kapacitása mintegy 90 milliárd euró, ugyanakkor elemzők szerint a bankok könyveiben szereplő kétes ingatlanvagyon értéke megközelíti a 180 milliárd eurót.

A lap hozzáteszi: a rossz bank alkalmazásának sikere távolról sem biztosított. 2010-ben Írországban szintén létrehoztak egy ilyen szervezetet, ennek ellenére az ország bankrendszer csak nagyon lassan állt talpra és még mindig küzd az ingatlanleírásokkal.

Az osztrák rossz bank 1 milliárd eurót égetett el tavaly

Az osztrák állami tulajdonú KA Finanz rossz bank tavaly több mint egymilliárd euró összegű veszteséget halmozott fel. A rossz bank a múlt évre ugyan 534 millió euró összegű hiányt mutatott ki, azonban az állami segítségek egy részét nyereségként könyvelte el, enélkül a veszteség 1,37 millió eurót tett ki. Csupán a görögországi átütemezés a pénzintézetnek jó egymilliárd összegben okozott leírásokat.


 

rossz bank spanyol Spanyolország sareb
Kapcsolódó cikkek