Pénz- és tőkepiac

Másfél éves mélyponton a magyar csőd esélye

Másfél éve nem mért mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása csütörtökön a londoni piacon, tükrözve az amerikai költségvetési egyezség létrejöttét követő globális piaci derűlátást.

A S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 260 bázispont környékén járt a csütörtöki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra.

A magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-kontraktusainak árazása – amit a piacok csődkockázati mutatónak is szoktak nevezni - legutóbb 2011 júliusában járt a 260 bázisponthoz közeli sávban.

A lélektani határ alatt a forint

Erősödött a forint csütörtök délutánra a bankközi devizapiacon az euróhoz valamint a frankhoz, ám alig változott a dollárhoz és a jenhez képest a délelőtti jegyzésekhez viszonyítva. A forint árfolyama továbbra is a 2012-es év végére kialakult szűk sávban ingadozik.

Az európai közös pénz csütörtökön 17 óra körül 289,78 forinton állt, délelőtt 291,06 forinton jegyezték. A svájci frank délután 239,66 forintot ért a délelőtti 240,62 forint után. A dollár 221,09 forint volt, egy fillér híján ugyanannyi, mint csütörtökön délelőtt. A jen árfolyama a délelőtti 2,5370 forintról délutánra 2,5422 forintra változott. Az eurót délután fél ötkor 1,3107 dolláron, délelőtt 1,3163 dolláron jegyezték.

„A tegnap reggeli, 293,30-as szintnél tetőző gyengülését hamar ledolgozta a forint. Délutánra a nyitó szinteken 290,50 körül fejezte be az egyébként alacsony likviditású napot. Az árfolyam alakulás érdekessége, hogy amikor gyengült a dollár, akkor gyengült a forint is, majd amikor előbbi erősödni kezdett, követtük mi is” – írta elemzésében Bámli Károly. A Commerzbank elemzője szerint tankönyvileg a folyamatnak pont ellentétesen kellene történnie, de hát év eleje van, még szokni kell, hogy merre van előre. Az elkövetkező hetek a következő MNB elnök személye körüli találgatások jegyében telhetnek, a forint árfolyamára nézve ez az egyik legnagyobb kockázati tényező.

kockázat csőd CDS felár
Kapcsolódó cikkek