Pénz- és tőkepiac

Felső határt szabott az EU a bankárok bónuszainak

Az Európai Unió illetékes tárgyaló képviselői ideiglenes megállapodást kötöttek az új pénzügyi szabályokról, köztük a bankároknak fizetendő bónuszok felső határáról.

A megállapodás értelmében a bónuszok felső határának az egy évi fizetés összege tekintendő, de az összeg két évi fizetésre is növekedhet, ha ehhez a részvényesek kifejezetten hozzájárulnak. A megállapodás még az EU miniszterek jóváhagyására szorul, de ez már csak formalitás kérdése.

Az Egyesült Királyság ellenezte, hogy a bankároknak fizetendő bónuszoknak bármilyen felső határt szabjanak. London azzal érvel ugyanis, hogy e szabályok tehetséges szakembereket riaszthatnak el, és korlátozza a növekedést a pénzügyi szektorban. A megegyezés nyolc órán át tartó intenzív tárgyalás után jött létre Brüsszelben az Európai Parlament, az Európai BIzottság és a 27 EU-tagország képviselői között.

Othmar Karas, az Európai Parlament főtárgyaló képviselője kijelentette: "Az EU pénzpiaci szabályozásának történetében most első ízben történik meg, hogy felsó határt szabunk a bankároknak kifizetendő bónuszoknak. Az a lényeg, hogy 2014-től kezdődően a bankoknak több pénzt kell majd félretenniük azért, hogy stabilabbak legyenek és az alaptevékenységükre koncentráljanak, nevezetesen a reálgazdaságra, a kis és közepes méretű vállalatokra és a munkahelyekre."

Ám Joe Runde, az ETX Capital londoni cég vezetője szerint a felső határ visszaüthet. A BBC-nek nyilatkozva kijelentette:" A kompenzálás végett felsrófoljuk a fizetéseket. A vállalatoknak pedig, amelyeknek nem kell az Európai Unión belül lenniük, távozni fognak."

bankárbónusz Bank
Kapcsolódó cikkek