Pénz- és tőkepiac

Kétszázmillió dollárt szereztek a csalók hamis hitelkártyákkal

Valószínűleg a mostani volt az Egyesült Államok történetében a legnagyobb hitelkártyacsalás. Csalók egy csoportja hamis személyazonosság feltűntetésével több ezer bankszámlát nyitott és így 25 000 hitelkártyához jutott hozzá - írja a Süddeutsche Zeitung.

A csalók a hitelkártyák felhasználásával eladósodtak, luxuscikkeket vásároltak, a pénzt az Egyesült Államokon kívül is felhasználva, majd eltűntek anélkül, hogy a számlákat kiegyenlítették volna.

A csalók legalább 200 millió dollár zsákmányra tettek szert. "Ez az egyik legnagyobb, ha ugyan nem a legnagyobb hitelkártyacsalás, amely ügyében valaha nyomozást folytattunk" - idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség Pauzl Fishmant, a New Jerseyben illetékes amerikai szövetségi ügyészt. "A veszteség a nyomozás eddigi adatai szerint a 200 millió dollárt is jóval meghaladhatja."

Eddig összesen 13 gyanúsítottak vettek őrizetbe. A rendőrség 13 különböző helyiséget kutatott át, köztük magánlakásokat és ékszerboltokat. Hárman a bűnösségüket már bevallották. A folyószámlák megnyitásához a szélhámosok az általuk állítólag megnyitott üzletekkel tanúsították a hitelképességüket. A több mint nyolcvan üzlet azonban csak papíron létezett, kivéve néhány ékszerboltot.

A csalás csaknem tíz éven át működött, de dollármilliókat utaltak át Pakisztánba, Indiába, az Egyesült Arab Emírségekbe, Kínába, Romániába, Japánba és Kanadába. A nyomozás még nem zárult le, mert - ahogy Fishman mondta - még sokan vannak, akikkel a csalók együttműködtek, akik még nem kerültek kézre.

csalás
Kapcsolódó cikkek