Pénz- és tőkepiac

Altera: a tulajdonosok dupláznak, lehet csatlakozni

Március 4-én megkezdődött és március 22-ig tart az Altera Vagyonkezelő Nyrt. törzsrészvényeinek nyilvános forgalomba hozatali eljárása. A cég igazgatósága közölte: a társaság harminckét tulajdonos-alapítója várhatóan aktívan részt vesz a nyilvános kibocsátásban, előzetes és nem hivatalos visszajelzéseik alapján minimum megduplázzák korábbi befektetéseik összegét.

Az Altera Vagyonkezelő Nyrt. új törzsrészvényeinek nyilvános forgalomba hozatalára 2013. március 4-22 között kerül sor. A mai napon kezdődő jegyzési időszakra az Altera Igazgatósága a részvényenkénti kibocsátási árat 2250 forintban határozta meg, amely a Tájékoztatóban korábban meghatározott, részvényenkénti 2 000–2 400 forintos sáv közepére esik.
 
„A ma kezdődő nyilvános jegyzési eljárás az első, és legfontosabb lépés azon az úton, melynek során a régió egyik meghatározó vagyonkezelő társaságává kívánunk válni. A jegyzés végére az Altera Nyrt. tőkéje akár megtízszereződhet, amellyel még jobban kiaknázhatjuk a befektetési stratégiánkban rejlő lehetőségeket” – nyilatkozta Szabó Barnabás, az Altera Nyrt. Igazgatóságának elnöke.
 
A jegyzési idő alatt a befektetők minimum 500 darab törzsrészvényt jegyezhetnek, azaz a jegyzőnként befektethető legkisebb összeg 1,125 millió forint. A kibocsátandó részvények száma minimálisan 200 000, legfeljebb 1 250 000 darab lehet, így az Altera a nyilvános forgalomba hozatal során várhatóan 400 millió és 3 milliárd forint közötti tőkéhez jut, amelyet teljes egészében tőkeemelésre használ majd fel. 
 
Az Igazgatóság mai közlése szerint a társaság alapító-tulajdonosai előzetesen, és nem hivatalos tájékoztatás formájában jelezték, hogy várhatóan legalább megkétszerezik az Altera törzsrészvényekbe korábban befektetett összeget.


 
„Ez rendkívül pozitív hozzáállás az alapító-befektetők részéről, hiszen a bizalom töretlenségét jelzi, ráadásul egyáltalán nem általános gyakorlat a nyilvános forgalomba hozatali eljárások során” – mutatott rá Faluvégi Balázs, az Igazgatóság befektetésekért felelős igazgatósági tagja.  Hozzátette: annak érdekében, hogy erősítsék a iránti bizalmat és a BÉT-re történő bevezetés után az árfolyam stabilitását növeljék, az Altera Igazgatóságának és Felügyelő Bizottságának tagjai két hónapos részvényértékesítési moratóriumot is vállaltak.
 
Az Igazgatóság várakozásai szerint a 2012 januárjában 200 millió forint saját tőkével megalapított Altera részvények nyilvános jegyzése az elmúlt évek egyik legnagyobb részvénykibocsátása lehet a magyar piacon. A törzsrészvények bevezetése után 3-4 évvel pedig a vagyonkezelő szeretné, ha a papírok a BÉT „A” kategóriájába, illetve a BUX-kosárba is bekerülnének.
 
Az Altera Nyrt. törzsrészvények nyilvános jegyzésének vezető forgalmazója a Buda-Cash Brókerház Zrt. 12 fiókból álló országos hálózatával, valamint a Hungária Értékpapír Zrt. budapesti központja.
 
Befektetési modell
 
Az Altera növekedési stratégiájának motorja az a – kelet-európai régióban elsőként kidolgozott – hibrid befektetési modell és stratégia, amely igazodik a pénzügyi válság teremtette befektetési környezethez, és a részvénypiacok hektikus mozgásait kihasználva ér el nyereséget.
 
„Portfóliónk egy dinamikus és egy konzervatív részből áll. A két rész közötti arányt, illetve a portfólió tartalmát folyamatosan aktualizáljuk a piaci viszonyoknak megfelelően, öt külön-külön is válságálló stratégiát kombinálva. A tradicionális befektetési stratégiákkal összehasonlításban ez a módszertan egyedülálló. Az Altera Hibrid Modell lényege, hogy folyamatosan váltogat az adott piaci helyzetnek megfelelő stratégiák között, illetve egyszerre többet is alkalmaz, szemben a hasonló társaságok sokszor éveken át egy stratégiát követő magatartásával” – foglalta össze el Szabó Barnabás.
 
A nyilvános kibocsátási eljárás jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: a cég működtetése szempontjából a méretgazdaságosság alapvetően fontos, hiszen egy befektetési alappal ellentétben a tőke növekedésével együtt a vagyonkezelő költségei nem nőnek automatikusan, azaz az Altera Nyrt. közel azonos költségszint mellett tud akár egy nagyságrenddel nagyobb összeget is kezelni.


 
Faluvégi Balázs elmondta: az Altera papírjai elsősorban azoknak nyújtanak befektetési alternatívát, akik nem elégedettek a bankbetétek kamataival, és hajlandóak legalább középtávon gondolkodni befektetéseikről, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz a nagyfokú szabadsághoz, amelyet a BÉT-en bármikor eladható a részvények jelentenek
 
Az Altera Nyrt. befektetéseinek teljesítménye a működés megkezdése óta eltelt egy éves időszakban pozitívan alakult.
 
Az Igazgatóság tájékoztatása szerint az Altera Nyrt. egy részvényre eső saját tőkéje 2013. január 31-én 2 188 forint volt, amely a befektetési tevékenységre vonatkoztatva nettó 9,4 százalékos értéknövekedést jelent a vagyonkezelő 2012. február 10-ei indulásához képest.

Faluvégi Balázs Altera nyilvános kibocsátás
Kapcsolódó cikkek