Pénz- és tőkepiac

Zuhannak a tőzsdék a bostoni robbantások után

Az ázsiai piacokon kedd délelőtt csökkentek a részvényindexek a Bostonban történt két robbantás hatására.

A nap folyamán, a robbantások után elsőként nyitó távol-keleti országok közül Japánban a részvényindexek 2 százalékkal estek, de Dél-Koreában és Ausztráliában is csökkenést regisztráltak, az olaj- és az arany árához hasonlóan. Korábban, hétfőn, az Egyesült Államokban a piacok alacsonyabb kurzuson zártak, miután a robbantások hatására felgyorsult az értékpapirok eladását, amit a gyenge gazdasági adatok indtottak el.

"Ez egy olyan, eddig ismeretlen esemény, ami erősen figyelmeztet, hogy a világ továbbra sem biztonságos - hangoztatta Vishnu Varathank, a Mizhou japán bank szakértője. "Noha ez Ázsiától távol történt, valószínűleg aggodalmakat és félelmeket vált ki Ázsia ismert és ismeretlen fejleményei miatt. Itt van például a Koreai-félszigeten kialakult feszültség, a területi viszály Kína és Japán között és egyéb problémák, amelyek a Kínai-tengeren támadtak - mindezek kockázatokiat jelentenek, ha fellángolnak" - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban egyébként mind a három fő részvényindex alacsonyabb kurzuson zárt. A Dow Jones index 1,8 százalékkal, a Standard and Poor''s 2,3 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,4 százalékkal esett. "A Bostonban történt fejlemények valószinűleg kezdeti óvatos reagálást indítanak el" - vélte Michael McCarthy, a CMC Markets vezető piaci elemzője.

Az FBI szerint terrortámadás történt Bostonban, ahol két robbanás történt a maraton célja közelében - közölte a CNN. A hírtelevízió szerint az FBI még nem tudja, hogy bel- vagy külföldi elkövetők állnak-e a támadás mögött. Az ügyben a szövetségi nyomozóhatóság szerint eddig senkit sem vettek őrizetbe.

Az első két robbantásnak legkevesebb 2 halottja van, akik közül az egyik sajtóértesülések szerint egy 8 éves gyermek. A CNN kórházi forrásokra hivatkozva 134 sebesültről számolt be. Közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A sebesültek közül legalább nyolcan gyerekek.

A maratoni finisnél történt két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, akik magyar sérültről nem rendelkeztek hivatalos értesüléssel, és magyar állampolgároktól a képviseletekre segélykérés sem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő indult.

Boston tőzsde robbantás terror
Kapcsolódó cikkek