Pénz- és tőkepiac

Exkluzív: Eddig kevesebb mint 400 babakötvény államosítottak

A tavaly októberi „államosítás” nem sok eredményt hozott a babakötvényeknél, a szülők nem viszik át a hitelintézetektől az államkincstárba a számlákat.

A Magyar Államkincstárnál még mindig csak 9519 Start-számlát kezelnek, miközben a bankoknál lévő számlák száma 173 402 – közölte lapunkkal a kincstár. Február elején a kincstári Start-számlák száma még nem érte el a 7 ezret, ilyen megtakarítást azonban a hitelintézeteknél és a takarékszövetkezeteknél tavaly október óta már nem lehet indítani, csak a kincstárnál, így az összes szülő kénytelen volt ott babaszámlát nyitni.

Szintén tavaly október óta rendelkezik úgy a jogszabály, hogy a meglévő Start-számlákat nem lehet máshová átvinni, csak a kincstárhoz. A több mint 170 ezer számlából viszont bő fél év alatt mindössze 389-et vittek át az államkincstárba annak ellenére is, hogy az állampapírhozamokhoz képest a kereskedelmi bankok által ajánlott Start-számla kamatok gyakran nem kifejezetten versenyképesek.

Tavaly október óta van lehetőség arra is, hogy a szülők a 2006 előtt született gyerekek részére is nyissanak ilyen számlákat, persze csak az államkincstárnál. Az idén februárig 778 ilyen számlát nyitottak. A nagyobb gyerekeknél egyébként 18 éves korig, de legalább három éven át kell fenntartani a Start-számlát, amelyre amellett, hogy meg lehet vásárolni bármelyik állampapírt, állami támogatás is kapható. Ez az adott évi befizetések 10 százaléka, maximum évente 6 ezer forint.

A Start-számlák államhoz irányítása egyébként azon túl, hogy kevés megtakarítást vitt át eddig az államkincstárhoz, az egész rendszert takaréklángra állította. Tavaly az év első négy hónapjában még a kisbabák 60 százalékának nyitottak a szülők ilyen számlát valamelyik hitelintézetnél vagy a kincstárnál, az idén már alig minden tizedik baba esetében tettek csak így.

Az államkincstár persze igyekszik a lehetőségeihez mérten fokozni az értékesítést. A kondícióik kedvezőek, a Start-értékpapírszámla vezetése például náluk is – több más hitelintézethez hasonlóan – díjmentes. Abban viszont hátrányuk van, hogy viszonylag kevés kirendeltséggel rendelkeznek, de folyamatosan nyitják az újabb és újabb állampapír-értékesítési pontokat, ahol ilyen számlát is lehet nyitni. Emellett a Kincstár – április második felétől kezdődően – kulturális és egyéb rendezvényeken vesz részt mobil állampapír-értékesítési pontokkal az ország számos területén, ahol már a helyszínen lehetőség nyílik Start-értékpapírszámla nyitásra.

államosítás Start-számla babakötvény állampapír
Kapcsolódó cikkek