Pénz- és tőkepiac

Némethné megírta, miért gyengélkedett a Mol

Az év első három hónapjában tovább csökkent az üzemanyagok iránti kereslet, Magyarországon 6,7 százalékkal esett a benzin, és 2,2 százalékkal csökkent a gázolaj forgalma, ami a MOL eredményeire is hatással volt. A nemzeti fejlesztési miniszter közölte, hogy a kutatás-kitermelési árbevétel is csökkent, mivel a társaság az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb szénhidrogént termelt ki. A MOL-csoport mintegy 32 milliárd forintot ruházott be az első negyedévben, döntően kutatás-kitermelési projektekbe.

„Milyen tényezők generálják a MOL eredményeinek visszaesését?” – kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert írásbeli kérdésben Volner János. A jobbikos országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a MOL Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. által közzétett tájékoztatás szerint a társaság 2013. I. negyedéves eredménye jelentősen elmarad a megelőző év azonos időszakában elért eredményéhez képest. A jelentés szerint 2013 első negyedévében a MOL–csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA–ja 141 milliárd forintot ért el, mely 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összehasonlításban.

A MOL–csoport EBITDA–ja, speciális tételek nélkül, 133 milliárd forintot ért el, mely 24 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. A pénzügyi műveletek nettó vesztesége 8 milliárd forint volt 2013 I. negyedévében, melyet a jelentés elsősorban a nettó kamatráfordításokkal magyarázott. 2013. I. negyedévben 35 milliárd forint hiteleken keletkezett árfolyamveszteség a tőkében került elszámolásra.

Némethné szerint a MOL-csoport idei első negyedévi eredményét, illetve üzleti teljesítményét számos külső és belső tényező befolyásolta. A legfőbb külső nehézséget a tárcavezető szerint a régió lassú gazdasági növekedése, az üzemanyagok csökkenő kereslete, illetve a szigorú szabályozói környezet jelentették. Az év első három hónapjában tovább csökkent az üzemanyagok iránti kereslet. A MOL-csoport működése szempontjából fontos közép-európai országokban mintegy 8,6 százalékkal kevesebb benzint illetve 5,2 százalékkal kevesebb dízelt vásároltak. A csökkenés Magyarországon is jelentős volt: 6,7 százalékkal esett a benzin, és 2,2 százalékkal csökkent a gázolaj forgalma.

Némethné azt is kiemelte hogy továbbra is szigorú szabályozói környezet jellemzi a közép-európai országokat, melynek hatásai elsősorban a gázüzletág eredményeiben mutatkoznak meg. A belső nehézségek közül kiemelkedik a kutatás-kitermelési árbevétel csökkenése, ami annak tudható be, hogy a társaság az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb szénhidrogént termelt ki. A MOL-csoport termelése – Szíriát nem számítva – 10 százalékkal csökkent. A pénzügyi eredményen negatív nyomot hagyott továbbá, hogy a MOL a kitermelt szénhidrogént – az egy évvel korábbinál – 8 százalékkal alacsonyabb áron tudta értékesíteni.
A negatív hatásokat Némethné szerint csak részben tudta ellensúlyozni a finomítás és valamint a petrolkémia és kiskereskedelem üzletág javuló teljesítménye. A finomítás és kereskedelem területén a tavalyi 150 millió dolláron felül az idei évben további 250 millió dollár hatékonyságjavulást kíván elérni a társaság. A MOL-csoport mintegy 32 milliárd forintot ruházott be az első negyedévben, döntően kutatás-kitermelési projektekbe Irak kurdisztáni régiójában, Kelet-Közép-Európában és Oroszországban a készletek mielőbbi növelése érdekében. Az új készletek képezhetik majd a középtávú termelésnövekedés alapját.

eredmény németh lászlóné Volner János negyedévi Jobbik jelentés Mol nemzeti fejlesztési miniszter
Kapcsolódó cikkek