Pénz- és tőkepiac

A tervezettnél több változó kamatozású kötvényt adott el az adósságkezelő

Az Államadósság Kezelő Központ 12 hónapos lejáratú kincstárjegyből alacsonyabb hozam mellett a terveknek megfelelő mennyiséget, míg ötéves, változó kamatozású kötvényből a legutóbbi aukciónál olcsóbban, a tervezettnél nagyobb mennyiséget adott el csütörtöki aukcióján.

Tizenkét hónapos kincstárjegyből 81,85 milliárd forintnyi benyújtott ajánlatra a tervezett 50 milliárd forint értékben adott el az adósságkezelő 4,28 százalékos átlaghozam mellett. Legutóbb, június 20-án 4,56 százalékos átlaghozam volt az ÁKK 12 hónapos aukcióján. Erre a futamidőre szerdán 4,31 százalék volt a másodpiaci referenciahozam.

Ötéves, változó kamatozású kötvényből 15,81 milliárd forintnyi ajánlatra a tervezett 5 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő. Az aukción kialakult átlagos árfolyam a névérték 95,22 százaléka volt, alacsonyabb a legutóbbi, június eleji 95,55 százalékos átlagárfolyamnál.

Az ÁKK heti rendszerességgel, kedden értékesít 3 hónapos diszkont kincstárjegyet, míg csütörtökönként felváltva, egyik héten 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, a másik héten pedig államkötvényeket visz aukcióra. Változó kamatozású kötvényt négyhetente értékesít a szervezet.

 

hozam ÁKK kincstárjegy adósságkezelő
Kapcsolódó cikkek