Pénz- és tőkepiac

Mínuszban maradt az MFB

A bank tavaly – értékvesztések, céltartalékok és különadók nélkül – több mint 24,5 milliárd forintos eredményt ért el, a mérlege mégis 17,4 milliárd forintos veszteséget mutat. Igaz, ez jelentős javulás a 2011-ben elért -38,6 milliárdos eredményhez képest.

„Tavaly kettős hatások érték a magyar bankrendszert, így a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t (MFB) is. Egyrészt csökkent a nemzetgazdaság növekedése, másrészt olyan, jelentős konszolidáció zajlott, amelynek eredményeként megfelelő keretek között sikerült tartani az államháztartási hiányt és az államadósságot, s amilyen korábban nem volt jellemző” – jelentette ki tájékoztatóján Baranyay László, a bank elnök-vezérigazgatója.

Az MFB tavalyi eredménye 17,4 milliárd forintos mínuszt mutatott, jóval kisebbet, mint a 2011-es -38,6 milliárdos veszteség. Az értékvesztések, a céltartalékok és különadók nélkül több mint 24,5 milliárd forintos lenne az eredmény. (Például egyedül az Eximbank és a Mehib térítésmentes átadása 13,5 milliárdos veszteséget okozott.)

Az elnök-vezérigazgató értékelése szerint az MFB mindezek ellenére megbízhatóan látta el a feladatait, stratégiai célkitűzéseit a tulajdonos elvárásaihoz képest jobban teljesítette. Költségeit például a 2009-es szintnél 12 százalékkal alacsonyabban tartotta, nagy beruházásokhoz szervezett finanszírozást, másfél milliárd eurónyi idegen tőkét vont be, kötvényt bocsátott ki, újraszervezte és bővítette hitelprogramjait és kockázatkezelését. A tulajdonában, illetve az irányítása alatt álló 37 társaságnál is jelentős változásokat vitt végbe. Sor került összevonásokra, fejlesztésekre, érintett tevékenységek élénkítésére, kiszervezettek feladatok visszaszervezésére.

Baranyay László mindazonáltal nem teljes körűen elégedett, hiszen a szorító feltételek korlátozták az MFB hitelezési lehetőségeit. Abban bízik, hogy az év második felében kilábal a magyar gazdaság a recesszióból, ezzel élénkülnek a fejlesztések, nő a hiteligény. Várakozásai szerint az állam energetikai szerepvállalásának erősödése, az infrastruktúra fejlesztése is újabb feladatok elé állítja az MFB-t is. A bank bővíteni kívánja az agrárhitel programját, az ősszel hitellel száll be a patikaprogramba is. Az önkormányzati hitelezésben viszont korlátokat szab a fejlesztéseknek a szigorú szabályozás. További részletek a holnapi Világgazdaságban

Baranyay László MFB
Kapcsolódó cikkek