Pénz- és tőkepiac

Sosem látott mennyiségben hitelezzük az államot

Júliusban 120 milliárd foritnyi Kamatozó Kincstárjegy és 3,5 milliárd forintnyi Féléves Kincstárjegy került a kisbefektetőkhöz.

Az egyre alacsonyabb banki kamatok és a kamatjövedelmekre kivetett eho is közrejátszhat abban, hogy az állampapírok még a korábbinál is népszerűbbé váltak a lakossági befektetők körében.

Júliusban minden korábbinál több állampapírt vásároltak a kisbefektetők. Az Államadósság Kezelő Központ hetente közli a Budapesti Értéktőzsde honlapján, mennyi Kamatozó Kincstárjegyet és Féléves Kincstárjegyet jegyeztek le az előző héten. A múlt héten az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyből 44,8 milliárd foritnyi fogyott el. Az állampapír kamata 4,75 százalékos. A Féléves Kincstárjegyből több mint 1 milliárd forintnyi kelt el, ennek kamata 4,5 százalék.

A korábbi hetekben is jól fogyott a kétféle állampapír, különösen a Kamatozó Kincstárjegy. Július mindegyik hetében több mint 20 milliárd forintért jegyeztek az egyéves papírból, a hónapban értékesített teljes volumen megközelítette a 120 milliárd forintot. A Féléves Kincstárjegyből 3,5 milliárd forintnyi mennyiség ment el júliusban.

fkj hozam kkj eho állampapír
Kapcsolódó cikkek