Pénz- és tőkepiac

Elúszott a bankok nyeresége: Nem csak a lakosság szenved a tranzakciós adótól

A kevesellt tranzakciós illeték miatti pótbefizetés, a növekvő céltartalék és az elmaradó befektetési eredmény miatt vált ismét veszteségessé a bankszektor. A hitel- és a betétállomány is zsugorodott, a tőkeellátottság viszont még mindig jó.

Az első negyedévben még viszonylag jól teljesítő, adózás után 73 milliárd forintos profitot produkáló bankszektor a második negyedévben csaknem 50 milliárd forintos veszteséget halmozott fel – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból. A jó első negyedévi adat a felügyelet beszámolója szerint döntően egy nagybank, az OTP kiváló eredményességének volt köszönhető. A második negyedévben viszont a veszteséges hitelintézetek vesztesége jelentősen nőtt, és az első negyedévben kiválóan teljesítő nagybank sem tudta megismételni korábbi teljesítményét – jegyzi meg a felügyelet.

A gyenge eredményadatban fontos szerepet játszott, hogy a pénzügyi és befektetési szolgáltatások eredménye gyakorlatilag lenullázódott. Rontotta az eredményt az is, hogy a bankoknak a várható értékvesztésekre lényegesen magasabb céltartalékot kellett képezniük, mint az első negyedévben, a második negyedévben ez az összeg meghaladta a 72 milliárd forintot.

Emellett ezt a negyedévet sújtotta a hitelintézetek esetében a várakozásoktól elmaradt tranzakciósilleték-bevétel miatt kivetett pótbefizetés, ami a január-áprilisi időszakban már befizetett közteher 208 százalékát, számítások szerint mintegy 75 milliárd forintnyi kiadást jelentett a szektornak. A romló eredmények ellenére a szektor tőkeellátottsága kifejezetten jó, az ágazati szintű tőkemegfelelési mutató június végén 16,55 százalékon állt, a bankok a minimális tőkekövetelmény több mint kétszeresének megfelelő szavatoló tőkével rendelkeztek.

További részletek a hétfői Világgazdaságban!

illeték befizetés Bank tranzakciós adó nyereség adó
Kapcsolódó cikkek