Pénz- és tőkepiac

Saját magukat menthetik meg a devizahitelesek

A Magyar Bankszövetség meglepő fordulattal nyilvános fórumot indít minden devizahiteles ügyfélnek, valamint civil szervezeteknek, hogy megoldási javaslatot adjanak a lakáscélú devizahitelek kapcsán. Olyan konkrétumot vár a Bankszövetség, amely mérsékli vagy megszünteti az árfolyamkockázatot, nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, megőrzi a bankrendszer működődő képességét továbbá az igazságosság jegyében biztosítja azt, hogy azt, hogy a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul, mint a devizahitelesek – írja az Equilor. A Bankszövetség létrehozta a a [email protected] e-mail címet.

A felhívást annak érdekében tette közzé a Bankszövetség, hogy előmozdítsa a tárgyalásokat a bankok és az ügyfelek között. A kormány november 1-ig hagyott időt a feleknek, hogy megállapodjanak, ha ez nem sikerül, akkor november 2-án a kabinet a saját – jelenleg formálódó – megoldási tervét valósítja meg, emlékeztet az Equilor.

A fenti fórum bár pozitív kezdeményezés, de a feltételeknek megfelelő mentőcsomagot már évek óta keresi sok piaci szereplő, és várhatóan azóta sem sikerült feltalálni a csodaelixírt – vélik a szakértők. Egyelőre igen keveset tudni a devizahiteles mentőcsomagról, ám az biztos, hogy a bankok jelentős veszteségeket szenvednek el majd a programon.

A legrosszabb szcenárió szerint 1000 milliárd forint veszteség sújthatja a pénzintézeteket, ebből 250-300 milliárd forint juthat az OTP-re az Equilor szerint. Ha azonban csupán a kimondottan lakáscélra felvett hitelek kerülnek bele a körbe, akkor ez a veszteség fele akkora lenne, ha pedig valóban úgy alakul ki a program, hogy a forinthiteleseknél ne járjanak jobban a devizahitelesek, akkor még kisebb lenne a veszteség.

devizahiteles mentés
Kapcsolódó cikkek