Pénz- és tőkepiac

700 milliárdnyi "ingyen hitelt" osztott ki Matolcsy

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának első szakaszában a 750 milliárd forintos keretösszeg 93,5 százalékára kötöttek hitelszerződést kis- és közepes vállalkozásokkal (kkv-k) a hitelintézetek, ami a mintegy 10 ezer szerződéshez kapcsolódóan közel 701 milliárd forintot tesz ki - közölte a jegybank pénteken.

Miközben a teljes kkv-hitelállományon belül kiemelkedik a nagybankok részesedése, addig a programban állományarányosan nagyobb hitelkerethez jutottak a kis- és közepes bankok, valamint a takarékszövetkezetek. Ez lehetővé tette, hogy ezek a szereplők relatíve jobban növeljék az állományukat, ami fokozta a versenyt az új ügyfelekért - emeli ki az MNB a közleményében.

A jegybanki hitelprogram keretében a hitelintézetek a teljes kkv hitelállományhoz képest jellemzően magasabb összegű kölcsönöket nyújtottak. A program keretein belül folyósított kölcsönök 70 százaléka 50 millió forint alatti volt, míg a teljes kkv hitelállomány esetén a folyósított kölcsönök csaknem 90 százaléka van ezen összeghatár alatt - olvasható az MNB elemzésében.

"A jegybank megítélése szerint a program elindításakor kitűzött rövid távú cél, a hitelpiaci korlátok enyhítése és a verseny növelése lényegében teljesült" – írta az MNB.

"A program eljutott minden ágazatba, de a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kiugró részesedéssel rendelkezett. Az NHP csökkentette a KKV hitelek regionális koncentráltságát is. A kkv-hitelállományhoz viszonyítva nagyobb arányban folyósítottak kölcsönt a hitelintézetek a Dél- és Észak-Alföld régióban tevékenykedő vállalkozások számára, míg Közép-Magyarország részesedése jelentősen kisebb lett az állományi arányhoz képest" - közölték.

Kiemelték, a program sikerére tekintettel a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2013. szeptember 11-én a program folytatásáról döntött. Az első szakasz teljesítette azon célkitűzését, hogy fokozza a versenyt a kkv-hitelpiacon, így a második szakaszban már lehetőség nyílik arra, hogy az MNB az új hitelek előtérbe helyezésével az eddiginél még nagyobb hangsúlyt fektessen a ösztönzésére.

"A növekedés támogatása érdekében a program folytatása során a teljes 2000 milliárd forintos keretösszeg, illetve annak az első 500 milliárd forintos részletének 90 százaléka csak új hitelek nyújtására fordítható."

hitel kkv hitel MNB hitelprogram ingyen hitel kamat
Kapcsolódó cikkek