Pénz- és tőkepiac

Mélypontról állt fel a Mol – Mi történt ma?

Pénteken sem csillapodtak a feszültségek a Mol-INA ügy tekintetében. Orbán Viktor miniszterelnök reggel azt mondta, hogy nem érdekünk Horvátországban maradni, ám Zágrábnak valószínűleg nincs pénze megvenni a Moltól az INA részesedését. Közben horvátok hibás elfogatóparancsot küldtek Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató ellen. A Legfőbb Ügyészség pedig pénteken cáfolta a horvát társszerv állítását, miszerint nem volt nyomozás a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyében Magyarországon. A Mol árfolyama napok óta esik, és 15 000 forint alatt is járt az árfolyam, de a befektetők végül kissé megnyugodtak.

Orbán Viktor szerint a Magyarország és Horvátország közötti barátság olyan érték, amit semmilyen üzleti konfliktussal nem szabad rombolni. A miniszterelnök a Mol-INA-ügyről a Kossuth Rádiónak pénteken elmondta: Polt Péter legfőbb ügyész a legutóbbi kormányülésen beszámolt a jogi helyzetről. Ez alapján a kormány úgy látja: Horvátországban olyan, gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek nem teszik indokolttá, hogy a 25 százalékban állami tulajdonú Mol ott maradjon a horvát energiapiacon - közölte.

Ezért – folytatta Orbán – a magyar kormány azt ajánlja a horvátoknak: fontolják meg, hogy - amint Magyarország is megtette - állami kézbe veszik az olajtársaság részvényeit. "Számoljunk el egymással korrekt módon. Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni (...), elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni" - jelentette ki Orbán Viktor, utalva a Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató ellen kiadott európai elfogatóparancsra, és arra, hogy emellett "négy-öt másik ügy is fut, amiben a teljes magyar gazdasági elit legismertebb személyei vannak érintve".

A Jutarnji List horvát lap ugyanakkor meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a horvát államnak nincs pénze az INA-részvények kivásárlására. Lehetséges megoldásként ezért az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal vagy az Európai Beruházási Bankkal való megállapodást emlegetik.

"Immár kétség sem fér hozzá, hogy a horvát állam mindenáron vissza szeretné szerezni az irányítást az INA felett. Ha a Hernádi–Sanader ügyön keresztül nem fog menni, akkor talál más utat, mondjuk egy lex INA-t" – mondta a Világgazdaságnak Jenei András. A Méltányosság Politikaelemző Központ Energia Műhelyének vezetője szerint "mindez nem jelenti azt, hogy a Molnak ki kell szállnia horvát üzletéből. Nem is lenne ésszerű, elvégre az eddigi befektetéseken, illetve a jelentős arányú olaj- és gázkitermelésen túl az INA révén birtokolt szénhidrogén-lelőhelyek hatalmas értéket képviselnek. Hernádi Zsolt meggyengülése pedig egy új korszak kezdete lehet, és teret nyithat az állam eddigieknél is nagyobb arányú részvételére a Molban – a mostani diplomáciai csatát ennek nyitányaként is értékelhetjük".

Pénteken napközben a Legfőbb Ügyészség pénteken cáfolta a horvát társszerv állítását, miszerint nem volt nyomozás a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyében Magyarországon. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást lefolytatta Hernádi Zsolt ügyében, és megállapította, hogy sem a Mol elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így a nyomozást 2012. január 20-án megszüntette - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája pénteken a távirati iroda megkeresésére.

A horvát főügyészség (DORH) csütörtöki nyilatkozatában azt írta: nem sérti az vonatkozó jogszabályát, a kétszeres eljárás alá vonás és kétszeres büntetés tilalmát a Mol elnök-vezérigazgatója ellen folyó nyomozás, mivel "az említett ügyben" Hernádi Zsolt ellen Magyarországon még nem folytattak eljárást. A horvát hatóság honlapján megjelent közlés szerint a Horvát Köztársaság soha nem vádolta meg Hernádi Zsoltot a magyar hatóságoknál, ezért Magyarország felelős szervei nem is folytattak eljárást ellene, így nem is lehet szó arról, hogy az ügyben már született volna ítélet.

A Legfőbb Ügyészség ezzel szemben azt közölte, hogy "ugyanezen vesztegetési ügyben, ugyanazon tényállásra és tények alapján - tekintettel arra, hogy a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt - a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást lefolytatta, annak alapján megállapította, hogy sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így a nyomozást 2012. január 20-án megszüntette". Hozzátették: a nyomozás teljes iratanyagát elküldték a horvát ügyészségnek.

A Mol részvényei napok óta eladói nyomás alatt álltak. A Mol 15 000 forint alá került, ami több mint 15 hónapos mélypontot jelentett. Péteken több mint 3 százalékos esést is mutatott a papír – miután felerősödött a horvát nyomás, és úgy tűnt, Orbán Viktor is az Ina eladása mellett áll –, ám zárásra teljes veszteségét ledogozta a

A Mol Magyarország kommunikációs igazgatójának közlése szerint több, 2012 előtt indított eljárás, politikailag vezérelt ügy zajlik a cég ellen Horvátországban. Szollár Domokost azzal kapcsolatban kérdezte az MTI, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában, utalva a Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató ellen kiadott európai elfogatóparancsra, megjegyezte, hogy emellett "négy-öt másik ügy is fut, amiben a teljes magyar gazdasági elit legismertebb személyei vannak érintve".

Több régóta indított eljárás, illetve vizsgálat is folyik a Mol ellen Horvátországban - mondta Szollár Domokos. Jelezte ugyanakkor, hogy folyamatban lévő ügyekről, illetve a dolog természetéből adódóan azokról nem kívánnak részletesen nyilatkozni.

Amellett, hogy a Mol természetesen együttműködik a hatóságokkal, "annyit leszögeznénk, hogy ezek régebbi, többségében még az előző horvát kormány időszaka alatt indított vizsgálatok" - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Úgy fogalmazott: nem tisztük és nem is kívánnak nyilatkozni a horvát igazságszolgáltatás és politika viszonyáról, de az kétségtelen, a Mol ellen 2012 előtt "komoly összefonódást érzékeltünk", amelyet megítélésük szerint bizonyos gazdasági, illetve politikai részérdekek vezéreltek.

Hozzátette, a Mol elnöke elleni ügy ezek közül a leglátványosabb és legsúlyosabb, de a többi ügy is halad az igazságszolgáltatás medrében. "Akkor kizökkentnek véltük a dolgok menetét Horvátországban, és bár nem látjuk mélységében a jelenlegi kormány és igazságszolgáltatás viszonyát, a régi, politikailag vezérelt ügyek helyrerakása úgy tűnik, még várat magára" - mondta Szollár Domokos.

Horvátország kampányt folytat a Mol ellen

Horvátország kampányt folytat a Mol ellen címmel jelent meg interjú pénteken Iván Gáborral, Magyarország zágrábi nagykövetével a Vecernji List című zágrábi napilapban.

A lap kérdésére válaszolva a nagykövet közli, hogy a magyar kormány felkérést küldött és nem utasítást adott a Molnak, amikor a magyar állam képviseletében, a vállalat legnagyobb tulajdonosaként egyebek mellett arra kérte fel a menedzsmentet, vizsgálja felül a társaság portfólióját, adott esetben készítse elő a Mol tulajdonában lévő INA-részvények eladását a horvát kormány vagy harmadik fél részére.

"A kormány eddig nem avatkozott bele abba a politikai kampányba, amely 2010 óta folyik a Mol ellen. Értékeljük azt, hogy a jelenlegi (horvát) kormány alatt kampány szinte nem folyik, eltekintve Slavko Linic pénzügyminiszter szerencsétlen kijelentésétől, amikor azt mondta, hogy a Mol rossz partner, és egy rossz partnert le lehet cserélni" - mondta a diplomata.

A lap kérdésére válaszolva a nagykövet közli, hogy a magyar kormány felkérést küldött és nem utasítást adott a Molnak, amikor a magyar állam képviseletében, a vállalat legnagyobb tulajdonosaként egyebek mellett arra kérte fel a menedzsmentet, vizsgálja felül a társaság portfólióját, adott esetben készítse elő a Mol tulajdonában lévő INA-részvények eladását a horvát kormány vagy harmadik fél részére.

"A kormány eddig nem avatkozott bele abba a politikai kampányba, amely 2010 óta folyik a Mol ellen. Értékeljük azt, hogy a jelenlegi (horvát) kormány alatt kampány szinte nem folyik, eltekintve Slavko Linic pénzügyminiszter szerencsétlen kijelentésétől, amikor azt mondta, hogy a Mol rossz partner, és egy rossz partnert le lehet cserélni" - mondta a diplomata. Megjött az elfogatóparancs Délelőtt megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, de nem az előírt formában. Isola Anna, Navracsics Tibor miniszter sajtóreferense az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott. Délután az előírt formában is megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs. -->

INA legfőbb ügyészség Hernádi Zsolt Mol elfogatóparancs
Kapcsolódó cikkek