Pénz- és tőkepiac

Negatív kamatok jöhetnek az amerikai bankbetétekre?

Az amerikai bankok azzal fenyegetőznek, hogy miközben a Federal Reserve a kamatláb hosszabb ideig való alacsonyan tartásáról gondolkodik – és esetleg tovább vághatja a kamatot –, egyáltalán nem fizetnek semennyi kamatot az ügyfeleik betétei után, sőt, pénzt is kérnek azért, hogy betéteket helyeznek el náluk.

A Süddeutsche Zeitung szerint az amerikai bankok egyértelmű figyelmeztetést adtak a jegybanknak: amennyiben tovább csökkenti a kamatlábat, amely mellett a pénzintézetek a pénzüket a Fednél tartják, a veszteségeiket az ügyfeleikre fogják tovább hárítani. Ezért a fogyasztókat és a vállalatokat negatív kamatok veszélye fenyegeti, sőt, fizetniük is kellene azért, hogy a pénzüket valamely banknál helyezik el. Már jelenleg is alig kapnak kamatot a betett pénzük után, sőt, veszteségeik is vannak az inflációs ráta miatt. Egyes amerikai bankárok nem csupán attól tartanak, hogy egy ilyen helyzet kialakulása negatív következményekkel járna a pénzintézetekre és az ügyfeleikre. Az egész pénzügyi rendszer szenvedhetne ettől – figyelmeztettek.

"Fennáll annak a veszélye, hogy a bankokat kockázatos befektetésekbe hajszolják, csupán azért, hogy nyereségeket érjenek el" - hangoztatta egyikük a Financial Times című brit lapnak nyilatkozva. A bajor lap szerint a negatív kamatoktól való félelem eddig visszatartotta a Fed-et attól, hogy a kamatlábat tovább csökkentse.

Ám az októberben tartott találkozójukon a jegybank legtöbb bankárja e gondolatot figyelembe vette. Mindazonáltal a Fed-nél lévő tartalékoknak mintegy fele nem amerikai bankoktól származik, amelyeknek nem kell biztosítási díjat fizetniük. Ám az amerikai jegybankárok szerint a külföldi pénzintézetek kedvezményezésénak meg kell szűnnie.

negatív kamat betét kamat
Kapcsolódó cikkek