Pénz- és tőkepiac

FHB-s érdekeltség pályázhatott a TakarékBankra

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. nem nyilatkozott az MTI megkeresésére arról a sajtóhírről, amely szerint az FHB által frissen feltőkésített Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. (Magyar Takarék) pályázott a TakarékBankra.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta közös értékesítési bizottságának pénteki tájékoztatása szerint egyetlen, mégpedig a takarékszövetkezetek meghatározó többségével bíró jelentkező tett ajánlatot a TakarékBank állami tulajdonrészére a február 6-ai határidőig. A Népszabadság értesülése szerint a Magyar Takarék adott be ajánlatot.

Kappéter Béla, az FHB kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni a lap értesülésére. Így az MTI egyelőre nem kapott választ arra a kérdésére sem, hogy milyen tervei vannak az FHB bankcsoportnak a Magyar Takarékkal.

    Az FHB Jelzálogbank csütörtökön jelentette be, hogy névértéken 252 millió forintos tőkeemeléssel 25 százalékos közvetlen részesedést szerzett a Magyar Takarék Zrt.-ben, a befizetést február 3-án teljesítette. A társaság többségi tulajdonosai magyarországi szövetkezeti hitelintézetek - tette hozzá.

A Magyar Takarékot a cégadatok szerint 5 millió forintos tőkével tavaly májusban jegyezték be Alpendorf Management Zrt. néven, egyedüli részvényese a gárdonyi illetőségű Mihálovits Tamás volt. A társaság jegyzett tőkéjét 2014. január 30-án emelték 1,008 milliárd forintra, amiben már benne van az FHB névértéken 252 milliós tőkeemelése (legalábbis így jön ki az FHB 25 százalékos részesedése). A tőkeemelés pénteken még bejegyzés alatt volt.

A megvásárolni kívánt TakarékBank jegyzett tőkéje 2,735 milliárd, saját tőkéje 16,956 milliárd forint volt 2013. június 30-án a konszolidált, magyar szabványok szerint készült mérlegadatok alapján. A bank jegyzett tőkéje azóta emelkedett, 2013. október 3-án 3,39 milliárd forint volt. A TakarékBank 2013 első fél évében 1,513 milliárd forint adózott nyereséget ért el, mérlegfőösszege 2013. június 30-án 421,9 milliárd forintot tett ki.

    Az FHB esetleges pályázása a Magyar Takarékon keresztül nem lepné meg a befektetőket. A BÉT Prémium kategóriájában kereskedett bankpapír árfolyama két hónapja folyamatosan emelkedik: december 9. előtt még 400 forint alatt volt az árfolyama, a pénteki napot pedig már 679 forinttal zárta. Különösen december vége felé ugrott meg az ára, amit tőzsdei üzletkötők azzal magyaráztak, hogy a pénzintézet részt vehet a TakarékBank privatizációjában. 

 Az FHB Jelzálogbank egyik legnagyobb tulajdonosa Spéder Zoltán, a hitelintézet igazgatóságának elnöke, aki január közepén közel 20 százalékra növelte részesedését.

Az MFB és a Magyar Posta nyilvános nemzetközi pályázaton értékesíti a TakarékBankban lévő törzsrészvényeit a legtöbbet ajánló befektetőnek. A kiírók 929 339 darab törzsrészvénnyel rendelkeznek, amely együttesen a TakarékBank 54,85 százalékos részvénycsomagját jelenti. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

A pályázati tájékoztató első részét három jelentkező vette át, közülük kettő fizette be az ajánlati biztosítékot és vette át a teljes pályázati tájékoztatót. A február 6-ai határidőig egy pályázó tett ajánlatot, amelyet február 12-éig értékelnek, érvényessége esetén március 20-ig megtárgyalják, és megállapodás esetén meg is kötik a felek a részvény-adásvételi szerződést.

MTI-->

mutyi Takarékbank FHB pályázat
Kapcsolódó cikkek