Pénz- és tőkepiac

Már több mint hatmilliárdot legalizáltak

Már több mint 6 milliárd forintnyi, korábban adózás alól kivont összeget legalizáltak Magyarországon a Stabilitási Megtakarítási Számlák segítségével. Tavaly december óta van lehetőség arra, hogy ha valaki legalább ötmillió forintért vásárol államkötvényt és öt évig nem nyúl hozzá, akkor az adóhatóság nem firtatja a pénz eredetét. A nemzetgazdasági miniszter a Híradónak azt mondta: jó döntés volt lehetőséget adni a feketepénzek legalizálására, mert az a gazdaságot erősíti.

Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el azt a törvényt, amivel legalizálni lehet a korábban külföldre menekített vagyonokat, illetve az adózás alól eddig kivont jövedelmeket.

A december óta három banknál elérhető Stabilitás Megtakarítási Számlára ötmillió forintnál nagyobb összeget lehet befizetni, amiből a pénzintézet állampapírokat vásárol. Ha valaki öt évig nem nyúl hozzá a befektetéséhez, csak a tőke után kell adót fizetni, ráadásul az adóhatóság sem vizsgálja a számlára befizetett pénz eredetét. A ugyanis a bankoktól csak összesített adatokat kap. "Néhány napja érkeztek meg az első, kézzel fogható adatok arról, hogy mennyi pénz gyűlt össze a Stabilitás Megtakarítási Számlákon. Hetvennégy darab számláról beszélünk, amelyeken összesen 6 milliárd 185 millió forint gyűlt össze" – közölte Aszalós Andrea, a NAV adószakmai szóvivője.
Vadász Iván adószakértő szerint ezt a megtakarítási formát azoknak találták ki, akik korábban nem számoltak el jövedelmükkel az adóhatóság előtt, pénzüket viszont legálisan szeretnék felhasználni. "A törvény garantálja, hogy az ilyen számlákra befizetett összegeket a befizetéskor megszerzett jövedelemnek kell tekinteni, tehát az ilyen befizetéseknek a törvény erejénél fogva nincs előélete" – mondta Vadász Iván, adószakértő.
A nemzetgazdasági miniszter a Híradónak azt mondta, jó döntés volt lehetőséget adni a feketepénzek legalizálására, mert az a gazdaságot erősíti. "A kormánynak az a szándéka, hogy a korábban ki tudja, milyen módon megszerzett jövedelmeknek a legalizálása megtörténjen. Ez egy helyes cél volt" – nyilatkozta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.
A bankok negyedévente, összesítve jelentik az adóhivatalnak, hogy hányan és mekkora összeget mostak tisztára a Stabilitás Megtakarítási Számla segítségével.

Hirado.hu-->

NAV legalizál vagyon adó
Kapcsolódó cikkek